Caesar voert ESB Intersystems in bij Jan Linders

Jan Linders, een supermarktorganisatie met het hoofdkantoor in het Limburgse Nieuw Bergen en 59 winkels in Zuidoost-Nederland, heeft het softwareproduct Ensemble van Intersystems geselecteerd om data tussen de verschillende informatiesystemen van de onderneming uit te wisselen. De implementatie van deze ESB (Enterprise Service Bus) is in handen van de Caesar Groep uit Utrecht.

De ict-omgeving van de supermarktketen Jan Linders kent een ’best of breed’-opzet, waarin diverse applicaties de benodigde functionaliteiten leveren. Tussen de verschillende applicaties, zoals bijvoorbeeld het kassasysteem, het op de detailhandel toegesneden erp-systeem Distretail (van VCD), het magazijnbeheersysteem en het datawarehouse vindt frequent een uitwisseling van gegevens plaats via een verbindingslaag (de Enterprise Service Bus).

De huidige ESB-voorziening van Sonic (Progress) wordt gefaseerd vervangen door Ensemble. Hiermee is al proef gedraaid bij het overbrengen van data voor de informatie op de stickers, gedrukt na het gebruik door klanten van de weegschalen in de winkels. De selectie van Ensemble vond plaats in samenwerking met de Caesar Groep. De licenties worden geleverd door PK Automatisering uit Assen.

Koppelingen

De Ensemble-software gaat op locatie draaien in de twee datacenters van de supermarktorganisatie. De bedoeling is om het aantal koppelingen op de service bus uit te breiden, bijvoorbeeld met het systeem voor edi-berichtenverkeer met de toeleveranciers. Ook het nu nog geïsoleerde, batchgeoriënteerde systeem voor de planning en winkelbevoorrading (SAP F&R) zal straks via Ensemble data gaan delen met de overige applicaties.

Het Ensemble ESB-platform kenmerkt zich door persistent gedrag: alles wordt opgeslagen in de (Caché-)database. Alle logboeken en alle processtappen laten zich daardoor eenvoudig onderzoeken. Eventuele oorzaken van verstoringen in het berichtenverkeer zijn snel te lokaliseren. Verder biedt het platform naast routering- en transformatiefuncties ook de mogelijkheid van business proces modellering (bpm).

Ensemble wordt vooral toegepast in de zorgsector. In Nederland is het product in gebruik bij enkele tientallen zorginstellingen. Daaronder ook VZVZ, die de technologie inzet bij het schakelpunt voor de uitwisseling van gegevens uit de diverse elektronisch patiëntendossiers van de aangesloten zorgverleners.

Jan Linders

De Jan Linders-organisatie is gestart in 1963 met een supermarkt in Gennep op initiatief van de voormalige zuiveldetaillist Jan Linders. Inmiddels beschikt de onderneming over 59 supermarkten in Midden- en Oost Brabant, Zuid-Gelderland en Limburg. Het familiebedrijf telt ruim 3500 medewerkers, die in het afgelopen jaar een omzet realiseerden van ruim 375 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-23T10:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.