Erasmus MC en Sanquin experimenteren met drone

Medische drone zorgt voor kortere routes en snellere en efficiëntere zorgverlening

Hoe zet je drones in voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters? Met deze vraagstelling begint in Rotterdam deze week het experiment Medical Drone Service. Bij de pilot zijn betrokken het universitair ziekenhuis Erasmus MC, bloedbank Sanquin, ANWB, PostNL, KPN en de Nederlandse dronebouwer Avy.

De samenwerkingspartners onderzoeken de komende drie jaar welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats. Ziekenhuizen bemerken meer vraag naar zorg op maat, terwijl hun bereikbaarheid onder druk staat.

‘Met de Medical Drone Service onderzoeken we hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk kan worden gebracht’, vertelt apotheker Jan-Dietert Brugma van het Erasmus MC in een bericht van de ANWB. Volgens hem zorgen de drones voor kortere routes en snellere en efficiëntere zorgverlening. Een van de onderdelen van het onderzoeksproject is het vervoer van bloedproducten tussen de bloedbank en ziekenhuizen. Bij spoedleveringen per drone is dit vervoer niet langer afhankelijk van verkeersdrukte op de weg.

Veilig en betrouwbaar?

"Hoe brengen we zorg meer bij de patiënt in de wijk?"

De pilot duurt drie jaar en richt zich voornamelijk op de vraag hoe veilig en betrouwbaar de medische drones kunnen worden ingezet. PostNL nam het initiatief. De ANWB voert de dronevluchten uit, net zoals de vereniging dit al doet met trauma- en ambulancehelikopters. 

De drone zelf is ontwikkeld en gebouwd door de Amsterdamse fabrikant Avy. Het vliegtoestel ziet eruit als een grote vleugel met een spanwijdte van ruim 2,70 meter en een lengte van bijna een meter. Het kan verticaal opstijgen en landen, in theorie een uur in de lucht blijven en ongeveer honderd kilometer vliegen. Met lading weegt de drone maximaal 9,5 kilogram. Communicatie vindt plaats via de satelliet en via 4G. In dit geval verbindt de drone met het KPN-netwerk.

Elders experimenteren ziekenhuizen ook al met drones voor de levering van geneesmiddelen en bloedstalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Academisch Ziekenhuis Turnhout (België) en Hôpitaux de Paris en het academisch ziekenhuis van Nantes (beide in Frankrijk).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-22T15:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.