Picnic robotiseert Utrechts distributiecentrum

Binnen twee jaar ingericht met honderd geautomatiseerde machines voor sorteren, inpakken en distributie

Picnic gaat zijn nieuwe Utrechtse distributiecentrum de komende twee jaar grotendeels robotiseren. Daartoe ontvangt de online supermarkt een kapitaalinjectie van tweehonderdvijftig miljoen euro en een lening van nog eens vijftig miljoen. Het bedrijf verwacht met de robotisering wekelijks honderdvijftigduizend gezinnen te voorzien van boodschappen. Dat melden diverse media, waaronder het AD.

In Utrecht Lage Weide heeft Picnic inmiddels een nieuw distributiecentrum van 42.000 vierkante meter laten bouwen. Binnen twee jaar is het pand ingericht met ongeveer honderd volledig geautomatiseerde machines voor het sorteren, inpakken en distribueren van producten. De apparaten zullen het werk van het personeel vergemakkelijken en ergonomisch verbeteren.

De machines zijn speciaal voor Picnic ontwikkeld, vertelt Frederik Nieuwenhuys in het AD. Nieuwenhuys zette Picnic samen met Michiel Muller in 2015 op. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie van vierduizend medewerkers en acht distributiecentra. Picnic bedient driehonderdduizend klanten in 125 steden in Nederland en Duitsland. De boodschappen worden aan huis bezorgd met behulp van bezorgers en elektrische wagensen, waarvan Picnic er nu bijna duizend heeft.

Duizend nieuwe medewerkers

"Door de inzet van robots wordt het werk gevarieerder en minder zwaar"

Ondanks de robotisering verwacht het bedrijf duizend nieuwe medewerkers nodig te hebben in het nieuwe distributiecentrum. Door de inzet van robots wordt het werk gevarieerder en minder zwaar, zegt Muller in de krant. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op aanvullende vragen van Computable.

De investering in robots is mogelijk doordat de huidige investeerders 250 miljoen euro aanvullend kapitaal verstrekken. Volgens het AD gaat het om de vier families Fentener van Vlissingen, Hoyer, De Rijcke en Finci, die in maart 2017 al een lening van in totaal 100 miljoen euro verstrekten. Daarnaast verstrekt ABN Amro nu een lening van 50 miljoen euro.

Ook sommige andere supermarkten zetten robots in in hun distributiecentrum. Zo heeft Albert Heijn een deel van de winkeldistributie van houdbare producten vanuit zijn distributiecentrum in Zaandam gemechaniseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-27T13:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.