Subsidie voor slimme communicatie in trucks

Transportbedrijven in het zuiden van Nederland kunnen subsidie krijgen voor het gebruik van slimme verkeerscommunicatie door beroepschauffeurs. Hierdoor hoeven vrachtwagens minder vaak te stoppen en op te trekken, wat schadelijke uitlaatgassen, tijd en geld scheelt. Smartwayz.nl, een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen, stelt hiervoor een miljoen euro beschikbaar.

Met de subsidieregeling wil Smartwayz enerzijds logistieke it-leveranciers motiveren om beschikbare data te integreren in hun toepassingen en anderzijds transporteurs stimuleren om deze toepassingen te gebruiken. Het gaat om meldingen van incidenten en informatie van intelligente verkeerslichten (ivri's). Deze informatie is al langer beschikbaar, en is sinds kort ook via bestaande systemen in het trucks te benutten.

Doorstroming

Als meer voertuigen de gegevens slim inzetten, leidt dit tot betere verkeersdoorstroming, is het idee. Volgens de samenwerkende partijen scheelt het jaarlijks meer dan honderdduizend liter diesel als vijfhonderd vrachtwagens dagelijks vijf keer minder hoeven te stoppen. Digitalisering helpt zo om het logistieke proces slimmer en duurzamer te maken.

De subsidie is beschikbaar voor leveranciers van logistieke ict-oplossingen die de slimme toepassingen integreren in hun eigen oplossingen en voor transporteurs die deze toepassingen daadwerkelijk gaan gebruiken. Om in aanmerking voor de subsidie te komen, moeten de transportbedrijven bovendien zijn gevestigd in Noord-Brabant of Limburg of in die regio klanten hebben.

Smartwayz

In Smartwayz.nl werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan een vlot, veilig en slim mobiliteitsnetwerk in Zuid-Nederland. Een van de speerpunten is de integratie en opschaling van slimme logistieke toepassingen, bijvoorbeeld voor het efficiënt vervoer van ladingen, spitsmijding, het betrouwbaarder maken van routereistijden en verhoging van de verkeersveiligheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-15T10:50:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.