E-wallet en meer: Van Huffelen presenteert plannen

Van Huffelen (D66) is staatssecretaris Digitale Zaken.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen kan aan de slag met haar werkagenda Digitalisering. Vrijdag ging de ministerraad akkoord met de plannen. Opvallendste plan: de ontwikkeling van een experimentele e-wallet. Deze digitale kluis is waarschijnlijk al in januari gereed, vertelt de bewindsvrouw in een gesprek met Computable.

In de agenda presenteert Van Huffelen vier aandachtspunten voor een veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving. De e-wallet is daarvan het meest concrete punt. Ze streeft ernaar om een eerste proefversie van een publieke opensource wallet in 2023 werkend te hebben, en meldt terloops dat de wallet waarschijnlijk al in januari klaar is. In de wallet kun je bijvoorbeeld een digitale versie van je rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens opslaan.

Ictu bouwt

"Wij zien de voordelen, willen het voortouw nemen en de standaard zetten"

De digitale kluis wordt momenteel gebouwd door Ictu, de ict-uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vertelt de staatssecretaris. Er komt een Europees raamwerk voor dergelijke wallets, maar Van Huffelen vindt het belangrijk om ambitieuzer te zijn. Uiteindelijk moeten overheden commerciële wallets toestaan.

'Het is goed om als overheid te experimenteren', vertelt ze. 'Wij zien de voordelen, willen het voortouw nemen en de standaard zetten.' Als voordelen van een e-wallet noemt ze dat belangrijke gegevens veilig bij elkaar staan, dat je niet telkens allerlei onnodige informatie hoeft te delen maar alleen het strikt noodzakelijke (dataminimalisatie) en dat het opensource is. Het moet een decentrale oplossing worden, want gecentraliseerde opslag is risicovol, aldus de bewindsvrouw. Als voorbeeld wordt gekeken naar hoe dit in Estland, Denemarken en Singapore is geregeld.

Digitale vaardigheid

Een tweede opvallend punt in de werkagenda van Van Huffelen is de toevoeging van het onderwerp digitale vaardigheid aan het curriculum van basis- en voortgezet onderwijs. Op de vraag of dit niet al eerder is geprobeerd, reageert de staatssecretaris resoluut. 'Digitale vaardigheid is heel belangrijk. Het gaat niet alleen om het leren werken op een laptop, maar bijvoorbeeld ook om skills om te programmeren en om mediawijsheid. Dit zijn echt nieuwe thema's.' Ze beseft dat dit niet even snel is te regelen: 'Wijziging in het onderwijs vergt veel tijd.'

Ook buiten het onderwijs is er veel te verbeteren aan digitale vaardigheden. Van Huffelen wil overal laagdrempelig scholingsaanbod voor omscholers en schoolverlaters en doet een appèl op werkgevers om medewerkers in staat te stellen zich digitaal bij te spijkeren. 'Werkgevers moeten dat uiteraard zelf regelen. Maar de overheid gaat haar ambtenaren wel verplichten om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen.'

Desinformatie en algoritmes

Er zijn twee andere thema's die in de agenda van Van Huffelen aandacht krijgen: desinformatie en algoritmes. Het kabinet wil desinformatie bestrijden door de inzet van veilige alternatieven voor grote social media platforms en door strengere afspraken met deze grote platforms zelf. Dit laatste gebeurt vooral aan de hand van de recente Digital Services Act. Daarnaast gaat de overheid algoritmes een keurmerk geven, registreren en in sommige gevallen verbieden.

De werkagenda is ambitieus, besluit Van Huffelen. 'In de realisatie zal met alle betrokkenen blijvend worden gezocht naar de juiste balans tussen ambitie en haalbaarheid', meldt ze. De agenda wordt bovendien jaarlijks geactualiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T17:12:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.