Oprichter NetApp doet zijn verhaal in boek

Dollemansrit op de rug van een boze stier

Dit artikel delen:

Mede-oprichter en executive vice president Dave Hitz van storageleverancier NetApp heeft de ontstaansgeschiedenis van zijn onderneming beschreven in een managementboek met de uitdagende titel 'How to castrate a bull.' Het boek leest als een trein. Het is een verzameling anekdotes en leermomenten die Hitz beleefde in de achtbaanrit van startup naar storagereus.

Het boek beschrijft vooral de zakelijke strategie van het Californische NetApp. Bekende storage technologieën van NetApp als Write Anywhere File Layout worden niet echt uitgediept. Wel richt Hitz een bescheiden standbeeld op voor het fundament waarop de onderneming werd gebouwd: de Network-Attached Storage, ofwel NAS.

In zijn boek beschrijft Hitz vooral de leermomenten, groei en het succes van NetApp tot 2008. NetApp nam het op tegen gevestigde concurrenten als Auspex en Sun Microsystems. Later kwam daar EMC bij.

Interessant is hoe pijnljk gedetailleerd hij het afscheid beschrijft van medeoprichter Mike Malcolm. Ook leerzaam is hoe Hitz aankijkt tegen en omgaat met venture capitalists, de geldschieters die de groei van zijn onderneming mogelijk maken. Overnames komen overigens niet uitgebreid aan bod.

Business partners

Ook business partners van NetApp komen in het boek aan hun trekken. Hitz beschrijft de zwalkende strategie van indirecte verkoop naar direct verkoop, om dan later weer indirect te gaan. Daarbij wordt de noodzaak beschreven van channel partners. Leuk is dat Hitz de opkomst van NetApp beschrijft in de periode die hij zelf ‘het datatijdperk' noemt.

'How to castrate a bull' is een leesbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in ondernemen en de storage business. Het is alleen jammer dat er geen foto's in het boek zijn te vinden. Ook de technologie blijft onderbelicht. Het boek is boeiend voor wie een kijkje wil nemen in de cultuur van NetApp. Bijvoorbeeld uit interesse naar de handel en wandel van ceo Dan Warmenhoven.

'Alle risico's zijn te beperken,
als je maar weet hoe'

Stieren

Met de titel van zijn boek verwijst Hitz naar zijn middelbareschoolopleiding aan Deep Springs College in Oost-Californië, twee valleiën verwijderd van de beruchte Death Valley. Naast het lezen van Aristoteles en Nietsche werken de 26 uitverkoren leerlingen er op het veeteeltbedrijf van de geïsoleerde school. Daar leerde Hitz hoe je met een bot zakmes een stierkalf dat een halve ton weegt de ballen afsnijdt en dat overleeft. Zijn boodschap: alle risico's kun je beperken, als je maar weet hoe.

How to castrate a bull

Auteur Dave Hitz (met hulp van Pat Walsh)
Uitgeverij Jossey-Bass
ISBN 978-0-470-34523-8
Prijs 27,95 dollar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-31T13:36:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.