12 mln voor chipmeettechniek Nearfield Instruments

De achterkant van de metrologiemachine Quadra van Nearfield Instruments

Nearfield Instruments (NFI), een Rotterdamse spinoff van TNO, heeft een kapitaalinjectie van twaalf miljoen euro ontvangen voor de verdere ontwikkeling van zijn geavanceerde meetoplossingen voor procesbesturing. Het extra kapitaal komt van het Koreaanse Eugene Investment & Securities en het Nederlandse durfkapitaalfonds Innovation Industries.

Tijdens de fabricage van microchips kunnen zogeheten metrologiemachines 3d-nanostructuren tot op de schaal van een atoom nauwkeurig meten. Daarbij is een hoge doorvoer gegarandeerd zonder dat er materie kapot gaat.

De halfgeleiderindustrie kan dankzij deze microscopiesystemen haar productieopbrengsten en dus de functionaliteit van de microchips verhogen. Het uiterst nauwkeurig kunnen meten van de steeds kleinere structuren van geheugenchips en logische processors is essentieel om goede chips te kunnen maken.

NFI zegt op dit vlak een baanbrekende technologie te hebben ontwikkeld. Het Rotterdamse bedrijf lijkt hard op weg te zijn een van de belangrijkste spelers op gebied van meetoplossingen voor halfgeleiders te worden. De nieuwe aandelenfinanciering wordt opgebracht door het Koreaanse Eugene Investment & Securities en het Nederlandse durfkapitaalfonds Innovation Industries. Met deze financieringsronde komt het totaal opgehaalde bedrag op 48,5 miljoen euro. 

Metrologiemachine

Het in 2016 opgerichte NFI heeft al een machine (Quadra) ontwikkeld die aan de oppervlakte metingen kan doen. Deze is geleverd aan een grote fabrikant van halfgeleiders. Het nieuwe kapitaal helpt NFI een tweede productlijn op de markt te brengen, machines die ook onder het oppervlakte op nanoschaal metingen kunnen doen. 

Hamed Sadeghian, directeur van Nearfield, verwacht de samenwerking met meer klanten te kunnen versnellen. Bij dit soort machines is een nauwe afstemming met de afnemers in de chipindustrie nodig. De van TNO afkomstige werktuigbouwkundig ingenieur zegt nu ook de organisatie te kunnen opschalen. Inmiddels heeft NFI meer dan honderd medewerkers, verspreid over vestigingen in Rotterdam, Eindhoven en Hwaesong (Zuid-Korea). 

Volgens Kee-Won Ohm, directeur investeringen bij Eugene, heeft NFI een enorm groeipotentieel. Sinds 2019 heeft het bedrijf een aanzienlijke vooruitgang geboekt door zijn eerste machine af te leveren. Nard Sintenie, general partner bij Innovation Industries, voegt toe dat er wereldwijd belangstelling van potentiële klanten is voor de meetoplossingen van NFI. De ontwikkeling van machines voor de chipindustrie is kapitaalintensief en risicovol, maar kan ook heel winstgevend zijn. NFI werkt nauw samen met de VDL Enabling Technologies Group uit Eindhoven.

Quadra: metrologiemachine van Nearfield Instruments

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-03T11:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.