Nokia wil breedband voor iedereen

Dit artikel delen:

AST SpaceMobile's BlueWalker 3-testsatelliet

Nokia wil iedereen op de wereld voorzien van een breedbandverbinding. Hiertoe heeft het bedrijf een vijfjarige afspraak gemaakt met AST SpaceMobile dat het eerste en enige cellulaire breedbandnetwerk in de ruimte bouwt dat rechtstreeks toegankelijk is voor standaard 4G of 5G mobiele apparaten.

De lancering van AST SpaceMobile's BlueWalker 3-testsatelliet later dit jaar zal het startschot geven voor wereldwijde tests met mobiele netwerkexploitanten op zes continenten.

AST SpaceMobile's aanpak zal betekenen dat abonnees buiten het bereik van cellulaire dekking toegang kunnen krijgen tot breedbandsnelheden zonder te moeten investeren in gespecialiseerde hardware en voor de eerste keer kunnen roamen van landnetwerken naar ruimtenetwerken. Via zijn relaties met mobiele netwerkexploitanten heeft AST SpaceMobile overeenkomsten en afspraken gesloten met mobiele netwerkexploitanten die samen meer dan 1,8 miljard cellulaire klanten bedienen.

Nokia’s oplossingen

Nokia's AirScale Single RAN-apparatuur moet AST SpaceMobile in staat stellen mobiele diensten te leveren aan nieuwe en bestaande abonnees op het land, op zee of tijdens een vlucht. Nokia zal apparatuur leveren uit zijn AirScale-portfolio, waaronder zijn AirScale-basisstations die worden aangedreven door de nieuwste generatie Nokia's ReefShark System-on-Chip (SoC)-chipsets.

AST SpaceMobile zal profiteren van Nokia's modulaire basisband plug-in kaarten die capaciteit toevoegen waar dat nodig is en zo flexibiliteit en efficiëntie bieden. Nokia zal ook zijn NetAct-oplossing leveren voor netwerkbeheer en naadloze dagelijkse netwerkactiviteiten, evenals optimalisatie- en technische ondersteuningsdiensten.

Honderd satellieten

AST SpaceMobile is van plan zijn BlueWalker 3-satelliet begin tot midden september te lanceren vanaf Cape Canaveral, Florida, voor testdoeleinden. Uiteindelijk streeft AST SpaceMobile ernaar ongeveer 100 satellieten in te zetten om een aanzienlijke wereldwijde mobiele dekking te bereiken.

'Nokia ondersteunt ons met tientallen ingenieurs en ontwikkelingsprofessionals, waaronder experts op het gebied van architectuuronderzoek bij Bell Labs, de wereldberoemde industriële onderzoekstak van Nokia. In de komende maanden is de lancering van onze BlueWalker 3-testsatelliet in een lage baan om de aarde gepland. Deze satelliet heeft een 64 vierkante meter grote phased array-antenne die is ontworpen voor direct-to-cell-connectiviteit. Met deze satelliet zijn we van plan om over de hele wereld tests uit te voeren met toonaangevende mobiele netwerkoperatoren, waarbij we gebruik maken van Nokia's technologische oplossingen op de grond', aldus Scott Wisniewski, chief strategy officer bij AST SpaceMobile.

Andere helft wereld

"Iedereen dient in staat te worden gesteld deel te nemen aan de digitale economie"

Nokia zet zich in voor gelijke kansen voor iedereen en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, banen en digitale diensten voor de gemeenschap. Het netwerkconcern ondersteunt de doelstellingen voor 2025 van de Broadband Commission for Sustainable Development, die erop gericht is om in de komende vijf jaar 'de andere helft aan te sluiten'.

Het bedrijf is betrokken bij verschillende lopende projecten over de hele wereld, waaronder in El Salvador en Kenia. Deze publiek-private initiatieven zijn bedoeld om openbare diensten zoals scholen en ziekenhuizen online te brengen. Zij zijn bedoeld om de toegang tot internet sterk te verbeteren en de basis te leggen die iedereen in staat zal stellen deel te nemen aan de digitale economie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-03T12:07:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.