UWV fluit Spie terug bij reorganisatie

Ontslag 60 medewerkers Spie Apeldoorn onterecht

Het UWV heeft de vakbonden FNV, CNV en Qlix gelijk gegeven in hun bezwaar tegen de ontslagaanvraag van zestig medewerkers van technisch dienstverlener Spie in Apeldoorn. Volgens het UWV is ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen ongegrond. Ook oordeelde het UWV volgens de bonden dat de Wet op collectief ontslag is overtreden; Spie ontkent dit.

FNV-bestuurder Bart Plaatje: 'Het ontslag van deze mensen is onterecht. We zijn blij dat het UWV het met ons eens is. De medewerkers verdienen baangarantie tot 2020 en een volwaardig sociaal plan.' Technisch gesproken kan de directie van Spie opnieuw een collectieve ontslagaanvraag indienen, maar Plaatje denkt dat dit weinig kans van slagen heeft bij het UWV omdat de bedrijfseconomische gronden ontbreken. Hij verwacht dat de directie toch met de bonden om de tafel gaat zitten om op een normale manier afspraken vast te leggen in een sociaal plan. Daarbij staat voor de FNV werkzekerheid en werkgelegenheid voorop.  

De directie van Spie ontkent dat het UWV heeft aangegeven dat de Wet op collectief ontslag is overtreden. Zij spreekt over een 'voorlopige afwijzing van de ontslagaanvragen'. Verder wil het bedrijf geen uitspraken doen over de lopende reorganisatie.

Het winstgevende en beursgenoteerde Spie is in Europa een van de grotere technische dienstverleners op het gebied van elektriciteit, mechanica, HVAC, energie en communicatiesystemen. De groep werknemers voor wie Spie een ontslagaanvraag heeft ingediend, zijn overgenomen door projecten die het bedrijf kocht van KPN.

Wakker geworden

De directie van Spie Nederland is volgens de bonden stiekem bezig met een landelijke reorganisatie en houdt de vakbonden buiten de deur door ontslagen per vestiging aan te vragen en te onderhandelen met ondernemingsraden. Door individuele ontslagzaken aan elkaar te koppelen, kreeg de FNV een goed beeld van de omvang van het onnodige baanverlies bij Spie.

De directie informeert de vakbonden niet als bij het UWV ontslag wordt aangevraagd om bedrijfseconomische redenen. 'Dit is verplicht en gebruikelijk bij grote ontslagrondes. We kunnen het ook niet anders zien dan dat ze ons buiten de deur te houden, maar wij zijn wakker', aldus Plaatje.

Petitie

Sinds twee maanden luiden de kaderleden en leden bij Spie Nederland de alarmbel over ontslagrondes die zich voordoen bij verschillende vestigingen. 'In Apeldoorn worden dertig mensen ontslagen en in Velzen nog eens veertig. Ook vanuit andere vestigingen bereiken ons geluiden dat er een reorganisatie ophanden is', aldus FNV-bestuurder Plaatje.

FNV Metaal gaat de strijd tegen baanverlies bij Spie intensiveren, onder andere door alle medewerkers van Spie te vragen een petitie te ondertekenen. 'Bij de hogere winsten van Spie horen meer echte banen, zekerheid, kwaliteit en meer koopkracht', vindt Plaatje. Morgen vindt een extra overleg met de leden plaats om te kijken hoe de druk op de directie kan worden verhoogd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

zoals ik al eerder had voorspeld. kansloze actie van Spie. Teveel betaald voor een aantal KPN contracten, nu moeten ze op de blaren zitten maar zolang ze nog ruim winst maken valt dit soort missers onder het normale bedrijfsrisico en vormt het dus geen reden voor ontslag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-01T11:08:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.