Managed hosting door True

Satellietsysteem Galileo is in de lucht

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo is op 15 december in bedrijf gegaan. De werking is met achttien satellieten wel nog beperkt, maar overheden, bedrijven en burgers kunnen er gebruik van maken, aldus de Europese Unie. De komende jaren worden extra satellieten gelanceerd; in 2020 moet deze Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem zijn volledige operationele capaciteit hebben bereikt met in totaal dertig satellieten.

Burgers en ondernemers kunnen gebruikmaken van de Galileo Open Service voor plaatsbepaling, navigatie en timing mits de chipsets in smartphones en (auto)navigatiesystemen ermee om kunnen gaan.

Galileo biedt ook beveiligde diensten voor overheden via de 'Public Regulated Service', beheerd door de European GNSS Agency (GSA). Het gehele Galileo-programma wordt aangestuurd door de Europese Commissie (EC), waarbij de verantwoordelijkheid voor het in de lucht houden van het systeem en de technische ondersteuning in handen is gelegd van de Europese ruimteorganisatie ESA.

Galileo is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit en kost meer dan vier miljard euro. Het project is door de EC opgezet omdat Europa niet meer afhankelijk wil zijn van de Verenigde Staten.

Fabrikanten werken aan de ontwikkeling van nieuwe, Galileo-bestendige smartphones. Het Spaanse bedrijf BQ claimt de eerste Galileo-smartphone op de markt te hebben gebracht. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5903582). © Jaarbeurs IT Media.
?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×