Qwise virtualiseert Regionale ICT Dienst Utrecht

De Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) heeft de Amsterdamse systeemintegrator Qwise geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwe centrale ict-omgeving. Als concept heeft het RID gekozen voor een virtuele desktopinfrastructuur uit oogpunt van beveiliging, eenvoudiger beheer en lagere operationele kosten. Ook moet de nieuwe omgeving de samenwerking tussen de achttienhonderd medewerkers van de gemeentelijke organisaties vergemakkelijken. De RID Utrecht is de ict-dienstverlener voor de gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de regionale sociale dienst Kromme Rijn Heuvelrug.

De RID is 1 juli vorig jaar gestart. Door samenwerking wil de RID de ict op termijn stabieler, goedkoper en hoger van kwaliteit maken. Dat komt de dienstverlening van de gemeenten ten goede. Het bouwt nu aan een gezamenlijke ict-omgeving voor de aangesloten gemeentelijke organisaties. De omgeving die Qwise gaat ontwerpen bestaat uit een volledig gevirtualiseerde desktop-, applicatie- en backend infrastructuur binnen een meervoudig datacenter.

Volgens Qwise heeft de RID het bedrijf, naast de prijs en de heldere aanpak, geselecteerd om zijn expertise op gebied van virtualisatie en cloud computing en de praktische ervaring bij andere gemeentes en vergelijkbare organisaties. 'Het opbouwen van een virtuele desktop infrastructuur kan complexe materie zijn. De oplossing moet toekomstgericht en beschikbaar voor cloudtoepassingen zijn. Wij maken daarbij gebruik van een referentiearchitectuur', aldus Abram Schermer, algemeen directeur Qwise.

Navolging

Volgens Schermer schrijft de RID nog aparte aanbestedingen uit voor het migreren van de gemeentelijke omgevingen naar de centrale ict-infrastructuur. De deelnemende gemeenten en de sociale diensten houden hun eigen gebruikerssystemen en applicatiesets. In de toekomst zal de RID kijken of er ook gemeenschappelijke software kan worden afgenomen. Nu gaat het om het neerzetten van een virtuele desktopinfrastructuur waar met gecentraliseerd beheer flinke efficiencyslagen te behalen zijn, aldus Schermer.

Schermer verwacht dat de keuze voor virtualisatie veel navolging zal krijgen bij overheden. 'Je ziet dat er steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan, zoals de RID. Dan biedt een centraal ingerichte, virtuele omgeving uitkomst. Wij werken bijvoorbeeld ook voor een aantal veiligheidsregio's. Die moesten ook een gezamenlijke ict-infrastructuur opzetten.' 

Qwise

Qwise is onderdeel van de Vision IT Group. Er werken zo'n honderd man bij de virtualisatie-expert. Als concurrenten noemt Schermer partijen als Valid en Login Consultants ('dat is meer detachering, wij doen vooral turnkey-projecten') en hardwaredienstverleners als PQR en ITON. Bij grote klanten komt Qwise mededingers tegen als Centric, Capgemini en Atos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-02T09:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.