TU Dresden kiest supercomputer van Bull

De Technische Universiteit Dresden schakelt Bull in voor de levering van een nieuwe supercomputer. Bull levert het systeem in twee fasen in 2013 en 2014 op. Met het project is een investering van vijftien miljoen euro gemoeid. Het systeem in Dresden is bedoeld om alle onderzoeksinstituten in de Duitse bondsstaat Saksen te ondersteunen. Dit is dezelfde opzet als die van de Bullx-supercomputer die SURFsara eind 2012 aanschafte in Nederland.

De nieuwe supercomputer en de bijbehorende opslagsystemen vervangen een systeem uit 2005/2006. De hpc-omgeving is bedoeld ter ondersteuning van ruim honderd wetenschappelijke projecten, voornamelijk op het gebied van bio-medische wetenschappen en natuurwetenschappen. 

De universiteit in Dresden tekende ook een samenwerkingsovereenkomst met Bull voor het ontwikkelen van softwareoplossingen die de energie-efficiëntie in high-performance computing-omgevingen (hpc) kunnen meten en optimaliseren.  

Als de tweede fase van het installatieproject is afgerond, biedt het nieuwe Bull-systeem een topprestatie van meer dan een petaflop. Een petaflop staat voor een miljard berekeningen per seconde. Om deze rekenkracht te kunnen leveren, rust Bull het systeem met duizenden Intel Xeon-processoren uit. Na de installatie van petaflopsystemen in Frankrijk en Japan installeert Bull nu dus ook een petaflopcluster in Duitsland.

Koeling

De automatiseerder past verder de 'direct liquid cooling'-technologie toe die het heeft ontwikkeld om hpc-blades te koelen met warm water door de warmte zo dicht mogelijk bij warmtegenererende componenten, zoals processoren en geheugen, af te voeren. Bull stelt dat met deze technologie blades veel energie-efficiënter zijn dan standaard hpc-blades. Met de technologie kan het warme water ook worden hergebruikt voor het verwarmen van het nieuwe Lehman Computing Center van de universiteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-06T17:04:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.