CVZ stelt adviseurs en applicatiebouwers aan

Dit artikel delen:

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft voor de komende drie jaar drie ict-adviseurs en drie applictieontwikkelaars en –beheerders aangesteld. Een combinatie van Twijnstra Gudde en Informaat, Lost Lemon en PwC Advisory helpen CVZ met advies, conceptvorming en ontwerp van ict-diensten. Caesar Accounts, Cimsolutions en Ordina worden verantwoordelijk voor de applicatieontwikkeling en het applicatiebeheer van maatwerkapplicaties. Het contract kan met twee jaar worden verlend.

Het CVZ kiest ervoor om ict-diensten uit te besteden om snel en flexibel in te kunnen spelen op nieuwe technologieën tegen lagere kosten. Daarnaast kan CVZ samen met zijn ict-partners de huidige ict-diensten aanpassen aan de veranderende wensen en eisen van zowel de overheid als de burger. Voor de adviescontracten ontving het CVZ elf aanmeldingen, de concurrentie in het appluicatieperceel was nog groter met 26 aanmeldingen.

‘Het College voor Zorgverzekeringen heeft te maken met veranderingen in de wet- en regelgeving, bezuinigingen bij de overheid en steeds hogere eisen van de burger’, zegt Barend de Zoete, directeur Professional Services & Projects van Ordina. ‘Dit vereist veel van de gebruikte ict-infrastructuur. Want niet alleen burgers en overheid, ook andere verzekeringsmaatschappijen en zorgverleners hebben regelmatig contact met het CVZ. Ook zij verwachten dat declaraties snel behandeld worden en alle processen voldoen aan de nieuwste regels. Het CVZ heeft daarbij een optimale ict-infrastructuur nodig om advies en uitvoering te geven over de wettelijke ziektekostenverzekeringen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik weet de kop van het hoofdartikel van 5-7-2016 nu al: CVZ trekt stekker uit ICT-projecten na miljoenenstrop. Dat gaat gebeuren omdat CVZ het aan externe partijen gaat overlaten hoe het ICT landschap er uit moet komen te zien. Deze partijen leven van uurtjes schrijven, het liefst tegen een zo hoog mogelijk tarief, ze hebben dus een volledig ander belang dan CVZ.
Wat CVZ moet doen is een aantal zware architecten en project-/programmamanagers in dienst nemen en zij moeten de kar gaan trekken, en dan niet inhuren, maar gewoon een dienstverband. Deze club moet een blauwdruk samenstellen hoe CVZ de komende jaren moet gaan werken en deze blauwdruk uitvoeren in de vorm van programma's en projecten. Binnen een project is er natuurlijk ruimte voor inhuur, je hebt niet alle experts zelf, maar beleid maak je op directieniveau, niet door de Ordina's en PWC's van deze wereld in te huren.

@DiederikvanderKwaak Dit is wat ik ook altijd denk, het is verstandiger als bedrijf te investeren in eigen IT mensen in plaats van alles over te laten aan externe partijen. Je bent daarmee volkomen de vat kwijt op de IT ontwikkelingen, je maakt je kwa kennis afhankelijk van externe partijen en bovendien kun je inderdaad afvragen wat de diverse belangen zijn. Zoveel mogelijk mensen, tegen een zo hoog mogelijk tarief voor een zo lang mogelijke tijd. Uiteindelijk is de opdrachtgever de grote verliezer. Ik begrijp ook niet waarom organisaties hier nog steeds in trappen. Aan de andere kant is het ook wel makkelijk om alles over de schutting te gooien . Geen verantwoordelijkheid nemen en kunnen wijzen als het misgaat is ook wel zo prettig. Overigens, ben niet volkomen tegen uitbesteding maar niet in ontwikkeltrajecten. Maar ik zie ook, dit soort trajecten gaan vaak om zo verschrikkelijk veel geld, dan spelen er heel andere belangen.

Louis, ja er spelen ook heel veel belangen, maar ik heb simpelweg geen vertrouwen in externe partijen. Dat is niet alleen een onderbuikgevoel, maar GPS (dat van justitie) was een Ordina/PWC klus en het debacle bij het UWV was Logica/CMG. Sorry, ze hebben een heel ander belang, de "dienstverleners" willen uren maken, meer niet.
Nadat een programma gestopt is mogen wij als burgers voor alle ICT-kosten opdraaien, dan is ineens niemand thuis. Misschien is het wel tijd om een overheid brede adviesorganisatie op te zetten, waarbij er gedwongen winkelnering geldt en er een 3-maandelijkse controle door de rekenkamer plaats vindt. Het is namelijk onze overheid en ons geld, als een commerciële club een miljard afschrijft op ICT dan zal me dat een zorg zijn, maar de overheid is een heel ander verhaal.

@DiederikvanderKwaak Het is niet dat ik geen vertrouwen in externe partijen heb zolang de opdrachtgever maar de inhoudelijke (technisch en functioneel) regie houdt. Ik vind het net zo ergerlijk of dat over de schutting gooien bij een overheids of bij een commerciele organisatie plaatsvindt. In het eerste geval wordt het betaald door de belastingbetaler in het tweede geval door de klant.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-05T10:41:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.