Cam IT zet Meander-ziekenhuis in de cloud

verpleegster zuster vrouw

Cloudplatformleverancier Cam IT Solutions in Nieuwegein verhuist een groot deel van de ict-omgeving van Meander Medisch Centrum naar het nieuwe ziekenhuis in Amersfoort, zonder de continuïteit te doorbreken. Het gaat hierbij om de inrichting van zo’n 2.500 werkplekken en dataopslag in een intern en extern datacentrum.

Bij de verhuizing hoort ook een servicecontract met een looptijd van zes jaar. Bij de verhuizing maakt Cam gebruik van het eigen Camcube-cloudplatform, waarmee Meander beschikt over een totaaloplossing voor zowel storage en servers, als individuele werkplekken. De verhuizing is naar verwachting in september 2013 afgerond.

Bij de verhuizing wordt de ziekenhuis-ict voorbereid op de toekomstige eisen die het elektronisch patiëntendossier stelt. De continuïteit van het oude systeem blijft gewaarborgd, terwijl rekening wordt gehouden met eisen op het terrein van workflow, applicaties en software.

De dienstverlener richt het nieuwe ziekenhuis in met flexibele werkplekken, zodat medewerkers op verschillende plekken kunnen inloggen. Doordat alle data van Meander in de cloud staat opgeslagen en deze niet verlaat, voldoet Meander volgens de dienstverlener aan de NEN7510-norm op het gebied van informatiebeveiliging binnen de zorgsector, zelfs bij gebruik van mobiele apparaten.

Co-locatie

Het dienstencontract garandeert een sla voor 24x7 instandhouding, optimalisatie, ontwikkeling en innovatie van de ict-infrastructuur. Daarnaast draait het platform van Cam niet alleen in het datacenter op de nieuwe locatie zelf, maar ook in een datacenter in de regio. Hiermee is de continuïteit van het ziekenhuis beter gewaarborgd.

Cam IT werkt al lange tijd voor Meander, vertelt inkoopmanager Vincent van Luling van het ziekenhuis. ‘De samenwerking is in 2012 nieuw leven ingeblazen met de gunning van het huidige project aan Cam.’

Nieuw ziekenhuis

Het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat op 23 december 2013 open. De Amersfoortse locaties Lichtenberg en Elisabeth sluiten dan definitief hun deuren. Het ziekenhuis in Baarn blijft open, net als de poliklinieken in Nijkerk en Barneveld en zogeheten prikpunten in de regio.

De ondertekening

Van links naar rechts: inkoopmanager Vincent van Luling van Meander Medisch Centrum, voorzitter van de raad van bestuur Frank de Reij van Meander Medisch Centrum, accountmanager Frank van Eijk van Cam IT Solutions, commercieel directeur Willem Drijver van Cam IT Solutions en inkoper Marcel Loomans van Meander Medisch Centrum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cloudplatformleverancier! Wat houd dit in? Een migratie die nog niet voltooid is kan nog heel anders aflopen. Ik ben benieuwd naar de resultaten ergens eind dit jaar (als alles volgens planning goed verloopt).

Persoonlijk heb ik genoeg outsourcing trajecten meegemaakt/begeleid waarin een deel of totale diensten van een klant naar het datacenter van externe leverancier verhuisd was. Dat noemden we toen geen "cloud", maar gewoon outsourcing. Bijzonder? Nee hoor het was gewoon een verhuizing die soms lastig was en in sommige trajecten wat eenvoudiger.
Hetzelfde traject krijgt vandaag de dag de label "cloud" en daardoor schijnt het bijzonder te zijn!

Het is tegenwoordig erg in om ziekenhuis verblijf te 'outsourcen'. Even met het vliegtuig naar de andere kant van de wereld en daar even een paar weekjes genezen van een operatie die volledig door de verzekeraar wordt vergoed omdat deze veel goedkoper is dan lokaal. Dat dan de prijzen omhoog gaan voor zowel de lokale ziekenhuizen hier en de lokale ziekenhuizen daar zal niemand deren, het is immers pure marktwerking.

Gelukkig is er dan de oplossing voor de Cloud zodat IT kosten gegarandeerd omlaag gaan en dat gunstig voor iedereen is. En om alle zekerheden weg te nemen is hard gewerkt om de NEN7510-norm te halen. Een prima papieren standaard waarbij iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Hear hear Reza... Goed bedacht: zo'n private cloud kun je natuurlijk ook gewoon in je eigen gebouw hosten. En zo'n flexibele werkplek waarbij je data niet lokaal kunt opslaan kun je natuurlijk voor een ziekenhuis heel vernieuwend vinden.
Maar op basis van die statements durf ik ook wel 6 jaar innovatie te garanderen...

Ik mis in dit artikel vooral opmerkingen over de redenen waarom voor Cam IT is gekozen ("we hebben eerder samengewerkt" klinkt voor een inkoper niet als een goede onderbouwing), de strategie voor applicaties (alleen migreren of ook SaaS?) en een voorlopige status: als het goed is zitten ze nu in de fase van gebruikersacceptatie en moeten eerste successen dus gevierd zijn.

Eddy,
Je opmerkingen vind ik zeer terecht, daar wilde ik ook iets over opmerken/roepen maar ik heb me ingehouden :-)
Veel zaken die in dit artikel benoemd en besproken zijn vind ik slecht! Ik vraag me af of Cam IT met deze marketing blij moet zijn! Hetzelfde geldt ook voor de opdrachtgever, Meander-ziekenhuis!

Ik kan me voorstellen dat de kennis en relatie die Cam IT met Meander heeft de reden zouden zijn om deze opdracht aan Cam IT te geven. Sectorkennis, kennis van de klant en nog veel andere voordelen die Cam IT tov andere leveranciers in deze case heeft zullen belangrijk zijn voor de uitvoering van dit project.
Maar goed, hopelijk was deze marketing een goed lesje voor Cam IT, Meander en ook de besluitvormers van het ziekenhuis!

@reza

Als je even de moeite had genomen en op de website van Cam IT had gekeken dan had je gezien dat ze een integraal aanbod hebben op basis van gerenommeerde leveranciers en in plaats van een punt oplossing een totaaloplossing bieden. Verder hebben ze een groot aantal ziekenhuizen als klant en kennelijk is er vertrouwen in het concept, de leverancier en de relatie.
Het gaat om een hosted desktop oplossing op 2 datacenter locaties, lijkt mij niets mis mee.
Ik heb geen relatie met Cam IT overigens, heb wel even op de website gekeken. Helaas wordt alles vandaag de dag cloud genoemd...ook hier.

@Willem
Als je even de moeite had genomen en mijn reactie goed had gelezen dan had je gezien dat ik zei:
Sectorkennis, kennis van de klant en nog veel andere voordelen die Cam IT tov andere leveranciers in deze case heeft zullen belangrijk zijn voor de uitvoering van dit project.

Ik heb ook zoals jij geen relatie met Cam IT :-) maar ik ken deze jongens via medewerkers die daar werken of gewerkt hebben en ook projecten waar ik ze (direct/indirect)tegen ben gekomen. Ik heb ze als een goede club met veel Citrix kennis meegemaakt. Maar dat heeft niks met mijn reactie hierboven te maken.
Het is maar een kleine wereld :-)

Waardeloos concept. Het enige wat je hiermee bereikt is dat er ontslagen vallen op de interne ICT afdelingen en dat je als het ware wordt "gedegradeerd" naar bijv. een technisch applicatiebeheerder die alleen maar uitvoerende werkzaamheden moet doen.

Nee, de economie is hier niet gebaat bij.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-22T11:23:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.