KPN-dochter Base besteedt mobiele netwerk uit

Dit artikel delen:

De Belgische KPN-dochter Base besteedt het beheer van zijn mobiele netwerk en ict uit aan de Indiaase ict-dienstverlener Tech Mahindra. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. Naast het beheer van het mobiele netwerk en aanpalende ict-systemen, wordt ook de uitrol van het 4G-netwerk in België door de Indiërs ter hand genomen.

KPN-dochter Base beschikt in België over een 3G+-netwerk dat snelheden ondersteund tot 42 Mbps. Aan het einde van dit jaar wil Base in België landelijke dekking bereiken met een 4G-netwerk. Dat wordt nu in gezamenlijkheid met de Indiase ict-dienstverlener uitgerold. Tech Mahindra wordt verantwoordelijk voor het upgraden van zendmasten, het onderhoud, het oplossen van storingen en het onderhoud van datacenters die het 2G-, 3G- en 4G-netwerk ondersteunen.

Base blijft binnen de overeenkomst eigenaar van het netwerk. Tech Mahindra levert zijn diensten als zogeheten managed services. Volgens Base-ceo Jos Donvil biedt de uitbesteding Base de mogelijkheid zich volledig te concentreren op het leveren van een optimale klantervaring. Algemeen directeur CP Gurnani van Tech Mahindra gelooft dat meer telecomaanbieders voor een vergelijkbare samenwerking met ict-outsourcers zullen kiezen.

20 procent

Base heeft in België met een omzet van 804 miljoen euro in 2012 een marktaandeel van circa een vijfde van de totale markt voor mobiele diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou er nog (voldoende) IT werk overblijven in het westen, of gaan we allemaal collectief uitkering trekken.

Ondertussen veranderen de Telco's in sales apparaten die de verschillende merknamen en producten moeten verkopen.

John, je weet IT wordt net zoals electriciteit, het is er en waar het gemaakt wordt, daar is eigenlijk niemand van bewust. We zitten in de transitie van werken in de IT, zoals vroeger elke fabriek zijn eigen gas en electriciteitsfabriekje had, naar centrale IT dienstverlening.

Indertijd was men ook bang voor wat er ging komen, en volgens mij hebben we het best aardig gedaan sinds de jaren 20-30.

Daarnaast, zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Er dient nog steeds veel werk lokaal gedaan te worden.

uit het artikel:KPN-dochter Base beschikt in België over een 3G-netwerk dat snelheden ondersteund tot 42 Mbps

als dat waar is zouden ze 4G niet bedacht hebben....

John, inderdaad een terechte vraag die u stelt.
Telecom in West-Europa gaat volgens mij dezelfde toer op als de textielindustrie, autoindustrie, ...,.. in België. Het gaat gewoon naar low cost countries. Er wordt regelmatig geopperd van "het zal zo'n vaart wel niet lopen" maar de realiteit is anders. Veel telecomoperatoren zitten voor hun HD (1st line) in lowcost countries en dat breidt zich verder uit naar 2nd line support.
Een en ander is het gevolg van prijserosie. Het moet allemaal steeds goedkoper. Daar zijn grenzen aan.

Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-05T11:11:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.