Drie waterschappen kiezen Geonis voor IRIS

Dit artikel delen:

De drie waterschappen Reest en Wieden, Rijn en IJssel en Vechtstromen hebben Geonis gekozen als opvolger van het geografisch informatiesysteem voor waterbeheer IRIS (Integraal Resultaatgericht Informatiesysteem). Geonis, ontwikkeld door het Zwitserse Geocom, is een applicatie op het Arcgis-platform van leverancier Esri. Deze applicatie, die een flexibele schil vormt om Arcgis, helpt organisaties met het beheer en het onderhoud van hun (ondergrondse) infrastructuren.

Het drietal waterschappen stelde als een van de belangrijkste eisen aan de nieuwe beheertool dat het een standaard product moest zijn, waarin maatwerkoplossingen kunnen worden geconfigureerd. Als uitgangspunt geldt: configureren boven programmeren, zodat updates in Arcgis gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden. Ook moet de software op mobiele apparatuur raadpleegbaar zijn, zodat het veldwerk kan worden ondersteund.

IRIS en verder

IRIS is een gemeenschappelijke ict-applicatie waaraan bijna alle waterschappen meedoen. De applicatie wordt gebruikt voor de verwerking en uitwisseling van met name geografische informatie voor de primaire processen van de waterschappen. Het systeem is ontwikkeld onder auspiciën van de ict-uitvoeringsorganisatie Het Waterschapshuis; IBM nam in 2011 het beheer over van het bedrijf Arco voor drie jaar met verlengingsopties.

IRIS is een op maat gemaakt informatiesysteem voor het waterbeheer in Nederland, op basis van Arcgis 9 van leverancier Esri. Op den duur was het systeem steeds minder in staat om de nieuwe en veranderende eisen van de waterschappen te ondersteunen. Bovendien werden de nieuwe releases van Arcgis niet ondersteund, een upgrade van IRIS zou een forse investering betekenen.

In het kader van de beperktere rol die Het Waterschapshuis inmiddels heeft toebedeeld gekregen is vorig jaar besloten dat elk waterschap zelf de verantwoordelijkheid over het beheer en de opvolging van het systeem op zich neemt. De deelnemende IRIS-waterschappen kiezen nu niet meer voor een grote gemeenschappelijke nieuwe aanbesteding. Sommige waterschappen zoeken zelf naar een opvolger; andere besteden in een kleinschaliger verband een opvolgend systeem aan, zoals Reest en Wieden, Rijn en IJssel en Vechtstromen (een fusie van de waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht). Deze drie hebben vorig jaar samen met drie andere waterschappen - Groot Salland, Vallei en Veluwe Zuiderzeeland - een marktconsultatie gehouden voor de opvolger van IRIS. Of die andere drie ook kiezen voor Geonis is nog niet bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-14T10:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.