QDelft bouwt database voor gezond leven

patat friet

Softwareontwikkelaar QDelft heeft voor het RIVM Centrum Gezond Leven en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) de ‘Interventiedatabase Gezond en Actief Leven’ ontwikkeld. Naast het ontwerp en de ontwikkeling van de applicatie, verzorgt QDelft samen met partner Aumatics ook het beheer van de database. De database biedt een overzicht van de leefstijlinterventies die moeten bijdragen aan een gezonder Nederland.

Het RIVM en NISB willen graag dat de gemiddelde Nederlander gezonder gaat leven en meer gaat bewegen. Zij, en andere organisaties, kunnen daarvoor leefstijlinterventies inzetten. Dat zijn maatregelen of activiteiten met een preventief doel, zoals een 'stoppen met roken'-campagne of een activiteit die gericht is op extra bewegen.

De nieuwe Interventiedatabase Gezond en Actief Leven speelt hierbij een ondersteunende rol. Informatie over interventies op het gebied van gezondheidsbevordering, preventie en sport & bewegen waren voorheen ondergebracht in verschillende, op zichzelf staande databases. Door deze gegevens voortaan in een centrale database op te nemen, verschaft dit het RIVM en NISB beter inzicht in lopende projecten. Bovendien ondersteunt de database lokale partijen als de GGD, provinciale sportraden, scholen, gemeenten, sport- en beweegaanbieders en thuiszorgorganisaties.

Ontsluiten

Via de website www.interventiedatabase.nl kunnen organisaties interventies invoeren op het gebied van sport en gezondheid. Deze worden na controle in de database opgenomen. De invoerder kan ook een interventie door een erkenningscommissie laten beoordelen op kwaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid. De erkenning van een interventie wordt in de database vastgelegd.

Om gegevens in de database te ontsluiten heeft QDelft gebruik gemaakt van OData-technologie. De data is beschikbaar via een publicatieservice. Via de OData-koppeling kunnen websites gegevens uit de interventiedatabase overnemen, waardoor iedere organisatie zowel eigen leefstijlinterventies als die van andere instanties kan publiceren op hun website.

Op dit moment zijn er al verschillende websites die data uit de interventiedatabase ophalen. Zo laat de website Loketgezondleven.nl alle interventies zien. Andere websites tonen alleen interventies op het gebied van sport en bewegen (NISB.nl, Effectiefactief.nl), of bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs (Gezondeschool.nl).

Scrum

Het project is door het RIVM, NISB en QDelft uitgevoerd door de Agile-aanpak Scrum in te zetten. Door onder andere de inzet van het prototypingtool Axure zijn er workshops gehouden om de functionaliteit en het interaction design conform Rijkshuisstijl en webrichtlijnen te bepalen.

Als Microsoft Partner heeft QDelft het geheel gemaakt op basis van een SQL Server met gebruik van het .NET platform en technieken zoals ASP.NET MVC, Reporting Services, JQuery, LINQ, Entity Framework en OData. Na de oplevering heeft QDelft samen met ict-infrastructuurdienstverlener Aumatics het beheer en het onderhoud op zich genomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-31T15:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.