Vierde Overheidsdatacenter is open maar niet af

Dit artikel delen:

Rijksbedrijvencentrum alias ODC 'De Haagse Vierkante Kilometer'.

De rijksoverheid heeft het vierde nieuwe Overheidsdatacenter (ODC) in gebruik genomen. Het betreft de locatie ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ in Rijswijk, die met name bedoeld is voor SSC-ICT Haaglanden, het ict-servicecentrum van het Rijk. Dit vierde datacenter is gehuisvest in het onderste deel van het Rijksbedrijvencentrum op het bedrijfsterrein Plaspoelpolder in Rijswijk. De komende jaren moet nog een uitbreiding plaatsvinden naar de andere verdiepingen van het pand.

Minister Blok (Wonen & Rijksdienst) opende deze week het vierde en laatste Overheidsdatacenter. De andere drie zijn ODC Noord in Groningen, de twee gehuurde twinning-locaties bij Equinix in Amsterdam en het Quintax-complex van de Belastingdienst in Apeldoorn.

Bij de verbouwing van het pand in Rijswijk is gelet op duurzaamheid en een laag energieverbruik. Het nieuwe datacenter is gerealiseerd volgens een Tier 3-classificatie, conform de definitie van het Uptime Institute. In eerste instantie is voor het ODC de begane grond en de eerste verdieping van het Rijksbedrijvengebouw vrijgemaakt. Daar is een computervloer van zo'n duizend vierkante meter neergelegd, met daarnaast kantoor- en vergaderplekken. De komende jaren wordt het ODC stapsgewijs uitgebreid door ook de andere verdiepingen om te bouwen tot datacenterruimtes. In totaal komt er dan een computervloer te liggen van in totaal circa drieduizend vierkante meter.

Vijftien jaar

Na een aanbesteding kreeg het consortium HP-Homij in 2013 de opdracht voor de verbouwing en technische inrichting van het Rijksbedrijvencentrum tot datacenter. Hierbij is HP verantwoordelijk voor het ontwerp en Homij voor de realisatie en het onderhoud. Homij is een onderdeel van bouwconcern VolkerWessels en werkt ook weer samen met onderaannemers zoals Remtech dat de bouwkundige inbouw van de datazalen mocht verzorgen.

De looptijd van het contract is vijf jaar, met vervolgens tweemaal een optie tot verlengen met een contractduur van vijf jaar. De totale, maximaal mogelijke contractduur beslaat vijftien jaar na de opleverdatum van de eerste fase.

SSC-ICT

Het ODC in Rijswijk wordt beheerd door Service Centrum ICT Haaglanden (SSC-ICT). Deze interne ict-organisatie, die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) valt, is de afgelopen jaren opgetuigd om ict-diensten uit te voeren voor de ministeries.

Inmiddels doen er acht departementen aan mee: BZK, Infrastructuur en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën, Veiligheid en Justitie, Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken. Omdat SSC-ICT steeds meer taken erbij krijgt, is het voor de organisatie handig te werken met een schaalbare datacentervoorziening, zoals ‘De Haagse Vierkante Kilometer'.

Rijkscloud

In 2010 besloot het Rijk het aantal datacenters terug te brengen van 64 naar vier, in het kader van Programma Consolidatie Datacenters. De ict-infrastructuur van de diverse ministeries gaat dan uiteindelijk over naar de vier nieuwe Overheidsdatacenters. Door nog maar met vier datacenters te werken is er minder bureaucratie en een efficiëntere bedrijfsvoering, verwacht het Rijk.

Het kwartet datacenters moet op termijn het hart van de ict-infrastructuur van de rijksoverheid gaan vormen. Daarmee wordt ook de basis gelegd voor een Rijkscloud, van waaruit ict-diensten aan ministeries en andere rijksdiensten op een efficiënte manier moeten worden geleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-26T11:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.