Drie Zuid-Limburgse gemeenten kiezen Enable-U

Dit artikel delen:

Integratiespecialist Enable-U heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor het beveiligen van digitale diensten bij Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. De drie grootste Zuid-Limburgse gemeenten gaan gebruik maken van de security gateway 2Secure.

Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen hebben gezamenlijk de aanbesteding opgezet en uiteindelijk gekozen voor de 2Secure-oplossing van Enable-U. Met deze oplossing kunnen de gemeenten al hun digitale berichtenverkeer beveiligen.

Het gaat hierbij om berichtenverkeer tussen interne- en externe systemen, zoals landelijke voorzieningen, cloudapplicaties en ketenpartners. 2Secure fungeert bovendien als API-managementoplossing. Hiermee kunnen de gemeenten al hun koppelingen tussen applicaties op eenduidige wijze vanaf één centrale plek beheren, beveiligen en monitoren. De drie gemeenten kunnen hierdoor sneller diverse verbindingen naar buiten tot stand brengen.

E-herkenning en authenticatie

Een doorslaggevende reden om te kiezen voor de oplossing van Enable-U was volgens de gemeenten de beschikbaarheid van generieke DigiD- en eHerkenningsmodules. Hierdoor kunnen Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen hun burgers en bedrijven op een veilige manier digitale diensten leveren. Enable-U 2Secure treedt op als een digitale poortwachter die toegangsregels definieert en afdwingt en het berichtenverkeer monitort en beoordeelt.

De gemeenten moeten eenmalig de DigiD- en eHerkenningsmodules inrichten en kunnen deze vervolgens hergebruiken voor andere digitale diensten en toegang tot backofficeapplicaties. Enable-U verzorgt naast de implementatie ook trainingen voor de beheerders over het gebruik van de oplossing en ondersteunt hen ook bij de inrichting.

Schoolvoorbeeld

Volgens Kyra Fens, projectleider bij de gemeente Maastricht, werd het digitale berichtenverkeer van de gemeenten steeds complexer en omvangrijker. ‘Om dit nu en in de toekomst in goede banen te laten leiden, is overzicht, inzicht en een goede beveiliging nodig. Niet alleen op applicatieniveau, maar vooral organisatiebreed. Met de oplossing en specifieke kennis van Enable-U kunnen we het volledige integratievraagstuk nu op één centrale plek regelen. Dit bespaart een hoop tijd, geld en andere resources.’

De drie gemeenten zijn volgens Enable-U oprichter en directeur, Frank Arts, een schoolvoorbeeld van betekenisvolle samenwerkingen in het publieke domein. 'Zij bundelen hun krachten om de digitale dienstverlening voor bedrijf en burger naar een hoger niveau te tillen en gelijktijdig de beveiliging en privacy goed te regelen. Juist door beveiliging generiek goed te regelen op serviceniveau kunnen er stappen worden gezet in de digitale dienstverlening richting de burger.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-21T11:45:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.