PQR en i3-coalitie verliezen bij ROAD2016

Rechter wuift ook principieel bezwaar Protinus IT weg

Dit artikel delen:

De rechtbank in Den Haag heeft de bezwaren van het consortium i3-Avit-Centralpoint, PQR en Protinus IT afgewezen in de datacentermiddelen-aanbesteding ROAD2016. Daardoor zijn de i3-coalitie en PQR definitief afgevallen bij ROAD2016. Deze tender kent twee percelen die in totaal naar verwachting een waarde van 144 miljoen euro hebben. De geselecteerde partijen leveren de komende jaren aan talloze overheidsinstanties datacentermiddelen.

Voor het i3-samenwerkingsverband zijn de druiven zuur. De combinatie behoorde in eerste instantie wel bij de winnaars en was voor beide percelen geselecteerd. Nadat PQR en Protinus bezwaar hadden aangetekend tegen de voorlopige gunning, oordeelde de rechter dat het consortium i3-Avit-Centralpoint had ingeschreven met kortingspercentages die het in minicompetities wil hanteren. Dat is niet toegestaan.

Het samenwerkingsverband probeerde in zijn kort geding aan te tonen dat het vooruitlopen op kortingen die later mogelijk door de leveranciers worden gegeven in de minicompetities, niet in strijd is met de eisen in het bestek. De rechter is hier echter niet in meegegaan.

PQR

Ook PQR moet een bittere pil slikken. De infrastructuurdienstverlener uit De Meern was niet toegelaten tot beide percelen, maar spande daarna wel met succes een kort geding aan. De rechter verbood de gunningen. Alleen, na deze rechterlijke uitspraak en de nieuwe check op de gehanteerde kortingspercentages liet de aanbestedende dienst de i3-combinatie afvallen en namen Protinus IT (eerste perceel) en Scholen Awater (tweede perceel) de opengevallen plekken in. PQR viel opnieuw buiten de boot.

PQR stapte daarna opnieuw naar de rechter om te voorkomen dat het i3-consortium via zijn kort geding alsnog zou worden toegelaten. Tevens eiste PQR dat Infotheek alsnog zou worden uitgesloten. Deze hardwaredienstverlener was ten tijde van de inschrijvingsprocedure namelijk niet gecertificeerd voor het leveren van Cisco-apparatuur; dit was wel een geschiktheidseis in het aanbestedingstraject. (NB: Infotheek maakte eind vorige week pas bekend dat het een officiële Cisco-partner was geworden.) De rechter vindt echter dat PQR dit bezwaar te laat in de aanbestedingsprocedure heeft aangegeven. Voor het bedrijf is het een zwaar verlies, omdat het dit jaar ook al een grote aanbesteding bij de politie verloor.

Protinus IT

Protinus IT schaarde zich in de zaak van i3 aan de zijde van de Staat. Daarnaast spande het bedrijf een eigen kort geding aan, waarbij het net als PQR vindt dat Infotheek niet had mogen worden geselecteerd als leverancier. Hoewel de ict-dienstverlener uit Houten voor beide percelen geselecteerd is, gaat het hier in zijn ogen om een principezaak. Het selecteren van een partij, zoals in dit geval Infotheek dat onvoldoende certificeringen op zak had terwijl dit wel een geschiktheidseis in het aanbestedingstraject was, vindt Protinus IT een in de grond foutieve beslissing.

Het bedrijf vindt het een slechte zaak dat de Staat (lees: Inkoopuitvoeringscentrale (IUC) Noord, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, die de aanbesteding heeft gecoördineerd) hier zo laconiek mee omgaat. De rechter wuift deze principiële eis van Protinus IT echter weg met als samengevat argument dat het bedrijf ‘er geen belang meer bij heeft omdat het toch al gewonnen had.’

ROAD2016

Het eerste perceel is gericht op het leveren van datacentermiddelen aan SSC-ICT Haaglanden (het ODC én het shared service center) en de 33 andere rijksonderdelen. De geraamde waarde is 112.320.000 euro. Tot de winnaars van dit perceel behoren: Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT, Protinus IT en Scholten Awater.

Perceel twee omvat RODC RWS-DJI en zeven deelnemers die diensten afnemen van RODC RWS-DJI. De geraamde waarde is 31.680.000 euro. Tot de winnaars van dit perceel behoren: Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT, Protinus IT en Scholten  Awater.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Terwijl de gehele wereld overstapt naar clouddiensten gaat de Nederlandse Overheid voor 112 +32 miljoen euro aan hardware en software kopen om IT diensten in te richten.
Hopeloos verouderd beleid en niet van deze tijd!

Dus een partij die bij inschrijving niet gekwalificeerd was wint toch omdat concurrenten te laat waren met bezwaar? ‘Geschikt of ongeschikt’: het maakt de overheid blijkbaar niets uit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-14T13:06:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.