Tensing levert ArcGIS-oplossing aan waterbedrijven

Volledige migratie van het leidingbeheerpakket in Groningen en Drenthe

Dit artikel delen:

Buitendienstautomatiseerder en ict-dienstverlener Tensing heeft de Arcgis-oplossing voor Waterbedrijven opgeleverd bij Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe. Beide waterbedrijven zijn daarmee volledig overgestapt naar het Arcgis-platform van Esri. Het systeem is in de zomer van 2016 in productie gegaan. Recent is het systeem overgedragen aan de beheerorganisatie.

De opdracht aan Tensing betrof een volledige migratie van het leidingbeheerpakket. Beide waterbedrijven hadden namelijk al een geografisch informatie systeem (gis). Dit systeem was gebaseerd op NRM 4.0 (Smallworld) en omvatte veel maatwerkfunctionaliteit. Het uitgangspunt bij de implementatie van het Arcgis-platform was volgens de dienstverlener een ‘standaardsoftware, tenzij’-benadering. Met de ontwikkeling van één geharmoniseerd datamodel voor beide waterbedrijven is het projectteam hierin volgens de leverancier geslaagd. 

1,8 miljoen assets

Een ander belangrijk criterium bij de migratie was het behoud van data. Bestaande gegevens zouden in het nieuwe platform beschikbaar moeten komen. Tensing heeft naar eigen zeggen FME-experts (Safe Software) ingezet om alle 1,8 miljoen geregistreerde assets, van leidingen tot brandkraanafsluiters, over te brengen naar het Arcgis-platform.

Agile en Scrum

Het project is uitgevoerd volgens Tensing’s eigen projectmethodiek voor gis-projecten die is gebaseerd op de principes van Agile en Scrum. Vanuit een multidisciplinair projectteam met daarin vertegenwoordigers vanuit de waterbedrijven en de specialisten vanuit Tensing is in korte sprints van twee weken voortdurend functionaliteit opgeleverd. Binnen de sprints wordt continue prioriteit gegeven aan functionaliteiten die maximaal waarde toevoegen voor de gebruikers van het product, aldus de ict-dienstverlener. De Agile/Scrum-aanpak is ook toegepast op de datamigratie waardoor de data in kleine groepen kon worden opgedeeld, in twee weken gemigreerd en getest. 

Over Tensing

Tensing GIS Consultancy is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van geo-informatie en geo-informatie systemen. Het bedrijf focust op het Esri Arcgis-platform en Safe Software’s FME. Het team van Tensing bestaat uit FME Certified Professionals en Esri Certified Professionals. De organisatie heeft een kantoor in Nederland (Waardenburg) en twee vestigingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf bedient vooral nutsbedrijven en field service organisaties.  

Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe zijn drinkwaterleveranciers in de provincies Groningen en Drenthe. Samen leveren zij aan ruim 480.000 klein- en grootverbruikers meer dan vijftig miljard liter drinkwater per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-29T09:01:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.