I&M wil automobilist vanuit de cloud bijstaan

Consortium van Ericsson, Siemens en Simacan geeft online adviezen

file

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een consortium van Ericsson, Siemens en Simacan de gunning verleend voor het ontwikkelen van clouddiensten aan automobilisten. Het consortium opereert onder de naam Fortgång en heeft als doel automobilisten te voorzien van actuele informatie via de cloud zodat ze sneller en veiliger door het verkeer kunnen bewegen.

Het consortium gebruikt cloudtechnieken, in combinatie met telecommunicatie en crowdsourcing van informatie, om de automobilist maar ook de vrachtwagenchauffeur en de fietser te ondersteunen met 'realtime diensten'. Via apps en navigatiesystemen kunnen auto’s, vrachtwagens, maar ook fietsers hiervan gebruik maken. De clouddiensten leveren bijvoorbeeld individuele snelheidsadviezen en waarschuwingen voor gevaarlijke situaties. Zo wordt een bestuurder gewaarschuwd voor filestaarten, plotseling remmen, gladheid of een lokale mistbank, maar ook voor ongevallen en wegwerkzaamheden.

De drie partijen - telecomconcern Ericsson, elektronicaconcern Siemens en verkeersinformatiespecialist Simacan - willen bijvoorbeeld ook in de stad bestuurders van advies voorzien, onder meer over beschikbare parkeerplaatsen in de buurt, aankomende politie-, brandweerwagens en ambulances of een alternatieve route in geval van opbrekingen en aanrijdingen. Maar ook kunnen vrachtwagens prioriteit aanvragen bij verkeerslichten.

Doorstroming

Vanaf de zomer van 2017 worden naar verwachting de eerste resultaten zichtbaar. Ericsson, Siemens en Simacan versterken met hun consortium tevens het Partnership Talking Traffic, een initiatief van de overheid en het bedrijfsleven om in de periode tot 2020 innovatieve verkeerstoepassingen te ontwikkelen. Doel is de doorstroming, bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in de drukste regio’s en steden van ons land te verbeteren.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, decentrale overheden en het bedrijfsleven investeren tot en met 2020 samen 90 miljoen euro in dit Partnership Talking Traffic. Het gaat daarbij om intelligente verkeersregelinstallaties, vernieuwde informatiediensten en cloudtoepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Handig als je dit op je smartphone kan binnenkrijgen als je die in de auto niet mag gebruiken.... ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-19T16:52:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.