Vodafone, CM en Ziggo winnen bij IWR2017

IWR2018-tenders voor vaste telefonie en VoIP-centrales gaan van start

Dit artikel delen:
Winnaar

De rijksbrede aanbesteding voor mobiele communicatiediensten IWR2017 is gegund aan de huidige leverancier Vodafone en die voor speciaal sms-verkeer aan CM Telecom. Ziggo Zakelijke Services heeft de aanbesteding voor inkomend telefoonverkeer gewonnen. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) die verantwoordelijk is voor deze IWR2017-aanbestedingen.

De drie aanbestedingen vallen binnen het programma Aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (programma Aanbesteding IWR) dat begin september 2015 van start is gegaan. Vanuit dit programma wordt een aantal nieuwe Europese, rijksbrede aanbestedingen uitgevoerd, zoals voor werkplekhardware (IWR2016) en communicatie (IWR2017).

In het project IWR2018, dat deze zomer van start gaat, zullen nog nieuwe leveranciers voor vaste telefonie en VoIP-centrales worden geselecteerd.

Binnen het ministerie van BZK verzorgt UBR|HIS (Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk|Haagse Inkoop Samenwerking) het categoriemanagement alsook het contractmanagement voor deze aanbestedingen.

Vodafone

Vodafone mag in het kader van IWR2017 de komende jaren de mobiele communicatiediensten voor het Rijk uitvoeren. Die zijn gericht op het afwikkelen van mobiele spraak, sms-berichten en mobiele data, zowel in het binnen- als buitenland.

Het Rijk beschikt over ruim 180.000 mobiele apparaten die alle voorzien zijn van mobiele communicatiediensten. Ruim 60.000 mobiele apparaten worden uitsluitend voor dataverkeer gebruikt. Volgens het ministerie van BZK biedt het nieuwe contract een tariefsbesparing van tussen de twintig en veertig procent op. Ook worden de downloadsnelheid en de dekking naar een hoger niveau getild.

CM Telecom

Vodafone doet alleen de gangbare sms-berichten; voor de speciale sms-dienstverlening (sms-gateway) werd een aparte IWR2017-aanbesteding uitgeschreven, in de wacht gesleept door CM Telecom.

Sms-gatewaydiensten worden gebruikt bij het versturen van grote hoeveelheden sms'en (zogenaamde bulk-sms'en naar een groot aantal personen), bij sms voor authenticatie-doeleinden en bij sms voor andere informatiedoeleinden voor de rijksoverheid. Een sms-gateway maakt het versturen van een sms mogelijk zonder tussenkomst van een mobiele telefoon.

De omvang van de opdracht bedraagt naar schatting tussen de acht en elf miljoen euro (exclusief btw) over de gehele contractperiode die maximaal vier jaar duurt.

Ziggo

Het inkomend ('inbound') telefoonverkeer is voor de komende drie jaar en zes maanden in handen gelegd van de zakelijke tak van Ziggo. Het gaat om twee belangrijke telefoonnummers: de gratis publiekstelefoonnummers van de Belastingtelefoon (0800-0543) en van het loket Informatie Rijksoverheid (nummer 1400). Het gaat om grote volumes telefoonverkeer met piekbelastingen. De betrouwbaarheid van dienstverlening via deze nummers moet zeer hoog zijn om bereikbaar te blijven. Het contract kan nog met maximaal drie jaar worden verlengd.

De afgelopen twee jaar kwamen er zestien tot achttien miljoen telefoontjes per jaar binnen. Voor de komende jaren verwacht het Rijk echter een daling van het aantal inkomende telefoongesprekken. Er zijn volgens BZK steeds meer alternatieven voor directe communicatie met de overheid zoals via e-mail, Whatsapp, Skype en Facetime.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-10T15:23:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.