Rotterdam wil met hulp Eurofiber slimme stad worden

VolkerWessels Telecom en SGS Roos + Bijl ook betrokken bij aanleg glasvezelnetwerk

Dit artikel delen:
Rotterdam

Eurofiber Nederland start met de aanleg van een grootschalig, fijnmazig glasvezelnetwerk tussen alle locaties van de gemeente Rotterdam. Afgelopen september won Eurofiber de Europese aanbesteding daarvoor. Door één gemeentebreed glasvezelnetwerk te gebruiken verwacht de Maasstad de kosten te kunnen drukken en de slimmestad-ambities beter te kunnen ondersteunen. Naast Eurofiber zijn netwerkbeheerder SGS Roos + Bijl en aannemer VolkerWessels Telecom betrokken bij het project.

Met dit project worden alle bestaande glasvezelnetwerken van de gemeente Rotterdam gemoderniseerd en gekoppeld aan het Eurofiber-netwerk, waardoor er voor de gemeente één hoogwaardig glasvezelnetwerk ontstaat.

Als onderdeel van de overeenkomst levert Eurofiber de gemeente Rotterdam ongeveer driehonderd beheerde 'dark fiber'-glasvezelverbindingen voor een periode van acht jaar. ‘Dark fiber’ is de Engelse omschrijving van glasvezel waarop geen actieve apparatuur is aangesloten. Waar mogelijk worden de gemeentelijke glasvezelnetwerken, waaronder Glazen Maas, hergebruikt, waardoor investeringen in nieuwe verbindingen beperkt worden.

De eerstelijnsondersteuning voor het beheer over de verschillende glasvezelnetwerken wordt gedaan door ingenieursbureau SGS Roos + Bijl. Als aannemer is Volker Wessels Telecom bij het grootschalige project betrokken.

Smart city

De gemeente bereidt diverse 'smart city'-toepassingen voor door de inzet van innovaties als sensortechnologie, 'resilience' (ict-weerbaarheid), mobiliteitsoplossingen, 5G en big data. Zij heeft daarbij de ambitie om hiermee 'de stad en de stedeling slimmer, duurzamer en efficiënter maken'. Om dat te kunnen doen is een hoogwaardige digitale infrastructuur noodzakelijk.

Als aanvulling op dit project investeren Eurofiber en de gemeente Rotterdam gezamenlijk in de ontwikkeling van een aantal maatschappelijke initiatieven. Welke dat zijn wordt later bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-09T11:40:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.