Accenture vernieuwt transportsysteem Gasunie

Schneider Electric levert software voor monitoring en besturing

Dit artikel delen:

De Gasunie en Accenture hebben een nieuw gastransportmanagementsysteem ontwikkeld en geïmplementeerd. Het systeem is ontworpen om het Nederlandse gasnet waarmee de Gasunie aardgas, waterstof en biogas transporteert, beter te besturen. Bij de bouw ervan is gebruikgemaakt van software van Schneider Electric.

Het nieuwe systeem, dat zich in het hart van de kritische en complexe gas-infrastructuur van Nederland bevindt, voorziet de centrale commandopost en het onderhoudspersoneel 24 uur per dag van nauwkeurige informatie op het juiste moment. Met het nieuwe systeem en op basis van software van Schneider Electric, aanbieder van oplossingen voor energiebeheer en -automatisering, kan de Gasunie  het Nederlandse gasnet monitoren en besturen.

Het oude systeem bestond ruim twintig jaar en draaide nog naar tevredenheid. Maar de opvolger voorziet de operators van betere tools en nauwkeuriger informatie voor het nemen van gedegen beslissingen en uiteindelijk een veiliger gasnetwerk, laat de Gasunie weten. Accenture, dat sinds 2010 een it-partner van de gas-infrastructuurbeheerder is, heeft naast de ontwikkeling en implementatie ook de data uit het oude systeem gemigreerd.

Verder leverde Accenture verandermanagementservices om gebruikersgroepen, zoals de operators en data- en it-onderhoudsteams, te helpen voorbereiden op het werken met de nieuwe systemen.

Gastransportmanagementsysteem

Het gastransportmanagementsysteem omvat nieuwe scala (supervisor control ad data acquisitie)-functies en gasbeheer-functionaliteit die alle communicatie op afstand met Gasunie-stations faciliteren. Dit is vergelijkbaar met de distribution management systems en energy management systems in elektriciteitsnetwerken. Het nieuwe systeem presenteert de opgehaalde informatie op een begrijpelijke manier en voorziet operators van de benodigde informatie voor het efficiënt beheren van het gasnet vanuit de centrale commandopost in Groningen. Dit draagt bij aan een zo veilig mogelijk transport van (aard)gas in Nederland.

Het systeem voorziet Gasunie van actuele inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling. Op die manier is het gas-infrastructuurbedrijf in staat activiteiten te verbeteren en onderhoud efficiënter uit te voeren. Het transportsysteem is geïntegreerd met Gasunie’s geografische-informatiesysteem dat gebruikmaakt van één bron voor assetdata (inclusief gasleidingen, compressors en kleppen) om zo een netwerkmodel van het systeem te creëren, dat fungeert als digitale kopie (digital twin) van het fysieke netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-08T10:20:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.