It Creation verzorgt servers Arnhem, Rheden en Renkum

Dit artikel delen:
Digitale overheid

Ict-dienstverlener It Creation uit Papendrecht gaat servers leveren aan de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum. Ook verzorgt het bedrijf de dienstverlening aan De Connectie, de organisatie van en voor de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum die de ict-integratie en bedrijfsuitvoeringsdiensten uitvoert.

It Creation heeft deze opdracht binnengehaald middels het winnen van een Europese aanbesteding. De waarde van de gunning is niet bekend.

Standaardisatie

De Connectie wil een deel van het serverpark vernieuwen. Daarnaast was er de wens om de verschillende beheer- en monitoringsoftware te standaardiseren, met behoud van aansluiting op de platformen binnen de drie gemeentes. Ook de aanvullende diensten voor advies, configuratie, installatie, training, onderhoud en beheer zijn onderdeel van de overeenkomst.

It Creation koos voor de inrichting van een professionele tenderdesk begin dit jaar, gericht op de aanbestedingen bij de lokale overheid. In de afgelopen maanden koos ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor It Creation om de backend-infrastructuur te verzorgen. 

Hardwarestoring en interne problemen

De Connectie heeft de afgelopen tijd de nodige problemen gekend. Zo was er begin januari van dit jaar een ict-storing veroorzaakt door een hardwareprobleem. De Connectie heeft nog niet laten weten of deze storing de aanleiding is geweest om het serverpark te gaan vernieuwen.

Eind februari bleek dat het ook intern rommelt bij de bedrijfsvoeringsorganisatie van de gemeenten. Zo zijn er volgens Omroep Gelderland 'bakken met geld nodig' om een en ander op de rit te krijgen. Dit, terwijl De Connectie juist was bedoeld om 4 miljoen euro te besparen. In Arnhem is er 1 tot 2 miljoen extra nodig, in Renkum 200.000 tot 400.000 en in Rheden loopt de teller op tot tussen de 470.000 tot 585.000 euro. De miljoenen komen boven de 39 miljoen euro die de organisatie jaarlijks al kost.

Volgens omroep Gelderland blijkt verder uit een onderzoeksrapport dat 'missie, visie en doelen' ontbreekt en dat de aansturing niet ingericht is. Ook is het ziekteverzuim hoog en zijn er extra experts nodig, naast de fulltime 72 ambtenaren, om de problemen op te lossen. 

De bedrijfsvoeringsorganisatie van de gemeenten kwam in mei 2018 ook al in het nieuws toen na onderzoek van De Rekenkamer bleek dat een ethische hacker het gemeentelijke netwerk van de gemeente Arnhem eenvoudig kon binnendringen. De Rekenkamer schreef toen dat alle kernprocessen toegankelijk en manipuleerbaar waren, waardoor de hacker toegang kreeg tot privacygevoelige informatie. Daarnaast zei de Rekenkamer dat De Connectie niet ‘in control’ is op het gebied van informatiebeveiliging en privacybescherming.

It Creation

It Creation, opgericht in 2004, implementeert en beheert it-infrastructuren. Het bedrijf is titaniumpartner van Dell EMC en enterprise solution partner van VMWare. Ook werkt de onderneming samen met Dataplace, leverancier van carrier neutrale datacenterdiensten. De onderneming is gevestigd in Papendrecht en telt zo’n 35 werknemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-07T09:11:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.