Consortium met Atos maakt Hilversum smart

Een consortium, bestaande uit Atos, Dynniq, Esri, Sorama, ViNotion, Vodafone Ziggo en Sustainder, gaat werken aan de realisatie van Smart City Hilversum. De opdracht is het resultaat van een aanbesteding waaraan vijftien consortia deelnamen. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar met de mogelijkheid om deze twee maal voor telkens een periode van 2 jaar te verlengen.

Het project behelst een vijfjarige samenwerking tussen de gemeente Hilversum en het consortium, waarbij het draait om de inzet van nieuwe technologie en data (grotendeels afkomstig van sensoren) met als doel het leven van inwoners en bezoekers van Hilversum prettiger te maken.

Het hart van het nieuwe en slimme Hilversum zal bestaan uit Smart City Hubs (van Esri), een open platform waar input van dienstverleners met sensoren wordt verwerkt tot beslissingsinformatie (waaronder data over lichtmasten van Sustainder), maar ook om nieuwe diensten te realiseren. De hubs leveren niet alleen een bijdrage aan een slimmere, maar ook gezondere stad.

Zo is een oplossing waaraan het consortium gaat werken, een betere doorstroming van het verkeer door stoplichten sneller en beter te laten reageren op de omstandigheden. Het moet vooral hulpdiensten helpen om sneller op locatie aan te komen en groepen fietsers gebruik te laten maken van een groene golf.

Om de veiligheid op straat te verbeteren, zal de straatverlichting automatisch feller worden na het detecteren van ongebruikelijk geluid. Met het meten van luchtkwaliteit, ook via de straatverlichting, moeten bewoners bovendien inzicht krijgen in de kwaliteit van hun leefomgeving.

Daarnaast wordt een Smart City Lab opgericht, waarin bewoners en ondernemers, jong en oud ideeën opperen en verkennen om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van smart city-toepassingen.

De samenwerkingsovereenkomst tussen het zevental bedrijven en de gemeente Hilversum krijgt in oktober zijn definitieve beslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-03T07:00:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.