Axians grootste winnaar netwerkaanbesteding hbo en wo

Aanbesteder Surfmarket gunt Lapan3 grotendeels aan dezelfde ict-dienstverlener als vijf jaar geleden

servers datacenter

Zes instellingen voor hoger en universitair onderwijs laten hun netwerkinfrastructuur de komende paar jaar grotendeels beheren, onderhouden en uitbreiden door Axians. Ook Telindus en Protinus verzorgen een deel. Axians sleepte het grootste deel van de Europese aanbesteding van het project Lapan3 binnen, vijf jaar nadat het bedrijf ook voorganger Lapan2 scoorde. Surfmarket verzorgde de aanbesteding.

In Lapan3 werken Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit, Open Universiteit, Hogeschool Leiden en Windesheim samen aan ict-voorziening en -vernieuwing. De instellingen beogen verregaande digitalisering en zoeken daarvoor een ict-netwerk dat betrouwbaar, stabiel, snel en flexibel is en de juiste capaciteit heeft.

40 miljoen euro

Voor de vervanging en uitbreiding van netwerkcomponenten en aanverwante dienstverlening werd een Europese aanbesteding in twee percelen uitgeschreven. De aanbesteding heeft een geschatte maximale contractwaarde van 40 miljoen euro en een looptijd van twee jaar. Partijen kunnen de overeenkomst jaarlijks verlengen tot in totaal vijf jaar.

Het eerste perceel betreft netwerkcomponenten waarvan de deelnemende instellingen sterk afhankelijk zijn. De geschatte totale contractwaarde hiervan is 30 miljoen euro. Dit perceel is gegund aan Axians. Het tweede perceel betreft componenten waarvan de instellingen minder afhankelijk zijn. De maximale contractwaarde hiervan is 10 miljoen euro. Dit perceel is toegekend aan Axians, Protinus IT en Telindus.

De aanbesteding heeft onder meer betrekking op wifi, managed lokale netwerken (lan’s), wide-area networks (wan’s), alsmede de beveiliging daarvan en de application delivery controllers (adc’s). Adc’s zorgen ervoor dat applicaties in het datacenter sneller worden uitgevoerd en piekbelasting wordt voorkomen. 

Lapan3

Lapan3 staat voor het derde Landelijk Project Aanbesteding Netwerkcomponenten. Voorganger Lapan2 was in 2015 ook gegund aan Axians. Die opdracht had een totale waarde van tien miljoen euro. De aanbesteding van zowel Lapan3 als Lapan2 werd georganiseerd door Surfmarket. Dat is het inkooponderdeel van Surf, de vereniging waarin onderwijs- en onderzoeksorganisaties krachten bundelen op ict-gebied.

NB: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de maximale contractwaarde van Lapan3 22,5 miljoen euro bedroeg. Dit is onjuist en dus aangepast. Aan het oorspronkelijke artikel is bovendien toegevoegd dat Telindus en Protinus een deel van het tweede perceel hebben gescoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-16T09:00:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.