Icelake Capital stapt in bij vt&h-expert Genetics

Dit artikel delen:
fintech

Private equity investor Icelake Capital neemt voor een onbekend bedrag een aanzienlijk belang in Genetics. Het bedrijf, gevestigd in Almere, is een softwareleverancier voor de overheidsmarkt, toegespitst op de domeinen vergunningen, toezicht & handhaving (vt&h), ruimtelijke ordening en zaaksystemen.

Icelake Capital neemt een pakket aandelen over van oprichter Bayram Demir, die het bedrijf in 1993 oprichtte. Demir blijft grootaandeelhouder én aan als algemeen directeur.  ‘Wij gaan gezamenlijk de nieuwe strategie uitvoeren’, zegt Bastiaan Hagenouw, partner van Icelake Capital. 

Oprichter Demir verwacht dat met steun van de investeerder het bedrijf zijn positie kan versterken en uitbouwen. Denk aan intensievere productontwikkeling rondom het Power-platform met uitbreiding van nieuwe diensten. Genetics moet bijvoorbeeld zijn softwareportfolio aanpassen aan de nieuwe DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

Ook kijkt Genetics naar aanpalende overheidsmarkten. Volgens Hagenouw van Icelake Capital gaat het daarbij om andere software-oplossingen (‘De markt is veel breder dan waar Genetics nu actief is’), en overnames op dit vlak sluit hij niet uit.   

‘Met Icelake Capital hebben we een strategische keuze voor de lange termijn gemaakt en kunnen we ook profiteren van de synergie binnen hun portfolio van investeringen’, aldus Demir. Zo voert Genetics overleg met Netrom, de softwareontwikkelaar waarin Icelake vorig jaar een belang nam, om te bepalen of samenwerking mogelijk is.

Aanbestedingen

De klanten van Genetics (25 man) zijn verspreid over gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en semi-overheid zoals vervoersmaatschappijen. Voorbeelden zijn de Omgevingsdienst Groningen en RUD Drenthe waaraan het bedrijf een leefomgevingssysteem levert en de DCMR Milieudienst Rijnmond, die een applicatie voor het uitvoeren van toezichtcontroles afneemt.

Recent gewonnen aanbestedingen voor het leveren van een vt&h-applicatie zijn de gemeenten Amsterdam, Delft, Gorinchem, Haarlem, Oldambt en Pijnacker-Nootdorp, de provincie Gelderland en de Omgevingsdienst West-Holland. Ook de combinatie Omgevingsdienst Twente, gemeente Almelo, gemeente Hof van Twente, gemeente Twenterand en de Gemeenschappelijke Regeling Noaberkracht koos na een vt&h-tender voor Genetics.

Icelake Capital, opgericht in 2018, investeert in bedrijven in de zakelijke dienstverlening en de softwaresector met een ebitda (inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill) tussen de drie en tien miljoen euro.     

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-25T11:22:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.