Herkansing grote hardware-aanbesteding umc's

De grote gemeenschappelijke hardware-aanbesteding van de acht academische ziekenhuizen is gestaakt. Naar verwachting wordt de tender in het eerste kwartaal van 2021 in aangepaste vorm opnieuw in de markt gezet.

De universitair medische centra (umc's) willen in zee met één leverancier voor de duur van vier tot zes jaar. Het gaat om hardware voor de kantoorautomatisering en de medische werkplekken.  

De afzonderlijke raamovereenkomsten die de ziekenhuizen nu hebben, naderen het einde van hun looptijd. De umc's zoeken elkaar op ict-inkoopgebied vaker op, net zoals ze op allerlei andere terreinen veel samenwerken. Nu willen ze ook de aanschaf van hardware bundelen om tot efficiencyvoordelen te komen. Van de uiteindelijke winnende leverancier worden tevens ondersteunende diensten verwacht als meedenken over de roadmap, advies en ondersteuning bij de configuratie van de hardware, reparaties en eventueel het 'managed service-stuk.

Voor hardwareleveranciers en -makelaars is het een belangrijke, forse aanbesteding waar nog maar één winnaar uit voortkomt. Oorspronkelijk ging de tender afgelopen februari van start. Eind vorige maand zette penvoerder Radboudumc er echter een streep onder. Het ziekenhuis zegt in een reactie niet inhoudelijk op de redenen tot stopzetting in te kunnen gaan. Wel laat een woordvoerder weten dat de tender nog eens extra onder de loep is genomen. Daaruit kwam naar voren kwam dat sommige zaken in het bestek toch anders geformuleerd moeten worden om tot de beste prijs-kwaliteitverhouding te komen. De aangepaste aanbesteding zal naar verwachting in het eerste kwartaal, met dus een jaar vertraging, opnieuw worden uitgeschreven.

Gebundeld

Eerder dit jaar sloot Radboudumc namens de academische ziekenhuizen wel een gezamenlijke aanbesteding succesvol af. Het betreft de tender voor de inkoop van standaardsoftware, licentiebeheer en een aantal optionele diensten. Het Houtense Protinus IT ging ermee aan de haal. De it-dienstverlener sloot een contract voor vier jaar (met een optie tot verlenging van maximaal twee jaar) met een geraamde waarde van 140 miljoen euro.

Eerder zijn gebundelde aanbestedingen geweest voor mobiele apparatuur, servers en opslagsystemen. Momenteel loopt er nog een tender voor de gezamenlijke inkoop van kantoorartikelen. Volgens de woordvoerder van het Radboudumc ligt het in de lijn der verwachting dat er vaker samen wordt opgetrokken bij de aanschaf van ict-middelen.

Umc's

De deelnemende umc's zijn het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam), Erasmus MC (Rotterdam), Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht UMC, Radboudumc (Nijmegen), Universitair Medisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum Utrecht en VU Medisch Centrum (Amsterdam).

  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.