Capgemini mag Europees dataportaal verder ontwikkelen

Dit artikel delen:
Europa samenwerking

De Europese Unie heeft Capgemini Invent een zesjarig raamcontract gegund voor de verdere ontwikkeling van het Europees dataportaal tot een nieuwe dienst: Data.Europa.EU. De nieuwe dienst combineert de twee huidige Europese dataportalen om de publicatie en het hergebruik van open data in heel Europa te vergemakkelijken.

Capgemini mag naast de ontwikkeling van het portaal ook de daarmee samenhangende consultancy- en onderzoekwerkzaamheden voor zijn rekening nemen. Capgemini Invent leidt het consortium van het project, in samenwerking met Intrasoft International. Het omvat ook Fraunhofer Fokus, Ommax, con terra, 52°North, Agiledrop, Timelex, de Raad van Lissabon en de Universidad Politécnica de Madrid.

Data.Europa.EU moet ‘leiden tot de creatie en de verbetering van processen, producten en diensten met de inzet van publieke databronnen en zo economische, maatschappelijke, politieke en milieu-impact creëren’, zegt Capgemini in een persbericht. Het portaal, dat dit voorjaar wordt gelanceerd, zal het al bestaande European Data Portal en European Union Open Data Portal integreren tot een dataplatform voor de publieke sector.

Het wordt een centraal contactpunt dat meer dan een miljoen datasets aanbiedt in 36 landen, zes EU-instellingen en 79 andere EU-organen en -agentschappen. Het platform moet de EU-instellingen en -lidstaten ondersteunen bij het opzetten van nationale dataportalen en data helpen ontsluiten. De EU wil met het initiatief ook de sociaaleconomische voordelen van het hergebruik van overheidsdata onder de aandacht brengen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-02T10:03:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.