Hoorn bouwt regie-organisatie op na deal met RAM-IT

De Noord-Hollandse gemeente Hoorn besteedt een groot deel van haar it uit aan RAM-Infotechnology (RAM-IT). Voor de aansturing hiervan richt zij een regie-organisatie in die zich tevens bezighoudt met informatie- en datamanagement en functioneel beheer. Middels deze transitie wil Hoorn beter kunnen inspelen op digitale ontwikkelingen.

De gemeente Hoorn (74.000 inwoners) stelde in 2019 het 'Ict Visie en Beleid'-document vast en heeft een ict-strategie opgesteld waarin zij ict uitbesteedt op die onderdelen waar de markt dit in haar ogen beter kan. Zoals het beheren en vernieuwen van de ict-infrastructuur die volgens de gemeente steeds complexer wordt, mede door de inmiddels strategische rol van ict in de samenleving en de kortere levenscyclus van producten.

Vervolgens is een aanbestedingstraject gestart. RAM-IT (225 medewerkers) won deze tender van vier andere bedrijven die tijdens het selectietraject nog in de race waren. Het daarvoor gesloten contract - geraamde waarde ruim tien miljoen euro - heeft een looptijd van vier jaar met een optie tot verlenging van twee keer drie jaar. De it-dienstverlener neemt de volgende it-activiteiten over van de gemeente (950 gebruikers): gebruikersdiensten, datacenterdiensten, technisch applicatiebeheer, netwerkdiensten, en integratiediensten.

Reorganisatie

"Het is voor een gemeente ingewikkeld om alle veranderingen bij te houden"

De ict'ers die het te uitbesteden werk uitvoerden bij Hoorn, zijn door de gemeente begeleid naar ander werk. Hoewel zij mee konden gaan naar RAM-IT vond het merendeel elders emplooi. Een paar medewerkers hebben een rol gevonden in de nieuwe regie-organisatie, vertelt Kelly Veerman, manager informatisering & automatisering van de gemeente. 'Zo is er een collega procesmanager geworden.' De servicedesk is overigens niet bij RAM-IT ondergebracht; die blijft in huis en regelt ook facilitaire zaken.

Volgens Veerman is de reorganisatie nodig om mee te kunnen met de snelle ontwikkelingen rond digitalisering. 'Het is voor een gemeente ingewikkeld geworden om alle veranderingen op dit vlak bij te houden. Denk alleen al aan de ict-beveiliging. Daarom hebben we besloten het technische beheer voor goede digitale werkplekken aan de markt over te laten en ons te concentreren op informatie- en datamanagement en functioneel beheer. Daarmee willen we een goede en innovatie digitale dienstverlening aan onze stad kunnen blijven bieden.'

Nieuw fundament

Deze it-transitie en bijbehorende herstructurering die medio 2022 wordt afgerond, zorgt op korte termijn voor een kleinere it-afdeling. Maar, stelt Veerman, in de nieuwe regie-organisatie is ruimte voor groei. 'Het gaat hierbij dus niet alleen om het aansturen van onze it-partner RAM-IT. We hebben nog een aantal vacatures open staan op het vlak van informatie- en datamanagement en functioneel beheer.' 

De vraag of Hoorn met deze it-strategie voorop loopt in gemeenteland vindt de i&a-manager lastig te beantwoorden. 'Er zijn meer gemeentes die hun ict hebben uitbesteed. Ik merk wel dat er meer naar deze optie wordt gekeken, als een manier om de snelle ict-veranderingen op te kunnen vangen. Waar ik trots op ben is dat onze visie, over het neerleggen van een nieuw fundament voor de ict bij Hoorn, door de gemeenteraad is goedgekeurd, en dat we die nu in de praktijk aan het realiseren zijn.' 

RAM-IT

RAM-IT gaat voor Hoorn op basis van zijn multi-cloudplatform eCumulus (inclusief een werkplekbeheeroplossing van Liquidware voor Windows-desktopsystemen) een hybride cloudoplossing (privaat/publiek) inrichten. Recent werd bekend dat Hoorn voor de backup van gegevens gebruikmaakt van de webdienst Metallic van Commvault, geleverd door distributeur SLTN. Ook het backupbeheer komt bij RAM-IT te liggen. Dat it-dienstverlener SLTN dit leverde, kwam nog voort uit een eerdere opdracht, licht i&a-manager Veerman toe.

Voor RAM-IT (225 medewerkers) is de opdracht van de gemeente Hoorn 'een mooie stap om onze aanwezigheid in de gemeentemarkt te vergroten en daarmee invulling te geven aan onze ambitie,' aldus commercieel directeur Niels van Peer. Bij de clouddienstverlener uit de Domstad stapte afgelopen april de Frans-Engelse investeerder Keensight Capital in om de groeiplannen in met name de zorg- en overheidssector te financieren.

Aanbesteding hardware

De gemeente Hoorn zoekt nog via een aanbesteding een hardwareleverancier die voor vier jaar de benodigde 'end user devices' kan leveren. De huidige raamovereenkomst met Computacenter loopt op 14 maart 2022 af. In eerste instantie liep Hoorn mee in de gezamenlijke, gemeentebrede tender GT EUD maar die heeft de VNG afgelopen mei afgebroken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T11:06:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.