Primeur: Waterschap Rivierenland besteedt it uit

Waterschap Rivierenland heeft zijn generieke it uitbesteed aan Open Line. Het tienjarig contract met de Limburgse it-dienstverlener heeft een geraamde waarde van rond de 26 miljoen euro. Het is voor het eerst dat een Nederlands waterschap het technisch beheer van zijn it-infrastructuur outsourcet.

De uitbesteding is het gevolg van een sourcingstrategie die Richard Bremer, chief information officer (cio) van Waterschap Rivierenland, heeft laten ontwikkelen. Een van de doelen is de kwetsbaarheid van de it-voorzieningen, met name veroorzaakt door de toenemende cyberdreigingen, te verminderen. Open Line is hiervoor als it-specialist beter geëquipeerd dan een waterschap. Daarnaast wil Rivierenland profiteren van de schaalgrootte van de dienstverlener, bijvoorbeeld om een uitwijkvoorziening optimaal in te richten of het kunnen inzetten van voldoende it-specialisten. 

Aan de selectie van Open Line via een aanbesteding, waaraan nog drie andere it-bedrijven meededen, ging een grondige voorbereiding vooraf. Bremer en collega's voerden gesprekken met de it-advies- en -uitvoeringsorganisatie Waterschapshuis en andere waterschappen, Rijkswaterstaat en het Shared Service Center van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de sourcingstrategie aan te scherpen. Daarna startte een marktoriëntatie en werd een regie-organisatie opgezet om te fungeren als intermediair tussen Rivierenland en te selecteren it-partner. De keuze viel dus op Open Line, dat het technisch beheer (databases, netwerk, servers, werkplekken, it-beveiliging) op zich neemt.

Tien jaar

Zou de looptijd van het contract oorspronkelijk kort zijn, uiteindelijk koos Rivierenland voor een tienjarige overeenkomst. Daarin zijn twee her-evaluatie-momenten opgenomen, waarop het contract is te ontbinden, licht Bremer toe.

De samenwerking tussen Open Line en Waterschap Rivierenland is inmiddels gestart. Het project bestaat uit twee stappen: de eerste fase betreft het één-op-één overzetten van de omgeving. In de tweede fase vindt de daadwerkelijke transformatie plaats. Die migratie zal half oktober afgerond zijn. Er gaan geen medewerkers over naar Open Line; een aantal beheerders dat het werk uitvoerde, heeft in goed overleg een andere functie gekregen binnen het waterschap, aldus de cio.

Geen domino-effect

"Het Waterschapshuis heeft het initiatief genomen om een gezamenlijke stap te verkennen"

Waterschap Rivierenland is het eerste waterschap dat zijn it-ketelhuis door een derde partij laat beheren. Cio Bremer verwacht geen domino-effect onder de andere waterschapen maar ziet wel beweging ontstaan. 'In de tijd dat het sourcingsadvies gereed was hebben we een rondje gedaan bij alle waterschappen via het Waterschapshuis. Bij de waterschappen werd toen de noodzaak van outsourcing niet gedeeld. Inmiddels is dat beeld wel gewijzigd, onder meer als gevolg van de toegenomen cyberdreiging, en heeft het Waterschapshuis het initiatief genomen om een gezamenlijke stap te verkennen.'

Bremer benadrukt dat een definitieve stap niet zomaar te nemen is. 'Belangrijk is te beseffen dat voordat de feitelijke outsourcing kan plaatsvinden de boel op orde moet worden gebracht. Afhankelijk hoe hoog je scoort op de volwassenheidsladder van Cobit heb je daar meer of minder werk aan.' Cobit staat voor 'Control Objectives for Information and related Technology' en is een raamwerk om de prestaties van een it-organisatie in kaart te brengen.

Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland is een van de 21 Nederlandse waterschappen en behoort met ruim duizend medewerkers qua grootte tot de top drie van het land. Het verzorgingsgebied ligt tussen de grote rivieren de Rijn, Maas en Waal, en de Linge. De drie belangrijkste taken van het waterschap zijn het realiseren en beheren van sterke dijken, het zuiveren van afvalwater en het evenwichtig verdelen van het oppervlaktewater in het beheergebied.

Hoewel het generieke it is uitbesteed, blijven er nog genoeg ict-taken achter bij Waterschap Rivierenland. Binnen de afdeling Informatie en Digitalisering (IDT) vallen naast de regie-organisatie de werkzaamheden: applicatiebeheer, functioneel beheer, informatiebeheer, datamanagement, informatiemanagement en procesautomatisering, geleid door een CIO office.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-16T11:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.