Uitbesteden logistiek levert zorg miljoenen op

Dit artikel delen:

Ziekenhuizen kunnen gezamenlijk tientallen miljoenen euro's en de uitstoot van 2,7 kiloton CO2 besparen door hun processen 'inkoop' en 'logistiek' in handen te geven van een externe dienstverlener. De Universiteit van Tilburg heeft deze cijfers op nationale schaal berekend op grond van studies bij enkele ziekenhuizen.

Het rapport ‘Supply Chain Management in de Gezondheidszorg' meldt dat er op landelijk niveau een reductie mogelijk is van 10,5 miljoen km aan ritten, 56,6 miljoen euro aan voorraadkosten en 2 miljoen uur aan procestijd. Dit is te bereiken door gezamenlijk inkoop te doen van alle benodigdheden in een ziekenhuis en het bestellen en leveren (op afdelingsniveau) van spullen over te laten aan een gespecialiseerd logistiek bedrijf.

De studie is uitgevoerd in opdracht van HealthCare Logistics & Services (HCLS), een werkmaatschappij van Brocacef Holding. Het bedrijf combineert de logistieke mogelijkheden binnen de holding met specifieke kennis van logistiek in de gezondheidszorg. HCLS heeft het afgelopen jaar een paar ziekenhuizen doorgelicht op het besparingspotentieel op het gebied van logistiek. M. Munster, prof. dr. ir. J. Ashayeri en drs. P. van Oirschot van de Tilburgse universiteit hebben een model ontwikkeld om die gegevens te vertalen naar landelijke normen. Het gaat dan om 138 ziekenhuislocaties.

In 2004 had Peter Bakker, ceo van TNT, al aangetoond dat verbetering van supply chain management in de gezondheidszorg miljoenen euro's besparing zou opleveren. Waarom dat niet gebeurt? HCLS meent dat dit komt, omdat bestuurders van ziekenhuizen geen referentiekader hebben (hun medewerkers zeggen dat het goed gaat), geen inzicht hebben in de werkelijke kosten, zich meer bezig houden met de grootste kostenpost (lonen), en er in het huidige bekostigingsmodel geen prikkels zijn ingebouwd om te bezuinigen (er is sprake van afromen in plaats van belonen).

HCLS wijst erop dat branches als grootwinkelbedrijf (bijvoorbeeld Albert Heijn) en automotive al jaren de logistiek uit handen hebben gegeven. "(....) Een aantal geschikte logistieke dienstverleners staat te trappelen om aan de slag te gaan. Alle partijen kunnen meedelen in voor hen specifieke voordelen en toch hun eigen keuzes blijven maken. Maar dan moeten ze wel hun ondernemingszin tonen en tot actie overgaan", stelt J. Alkemade, manager HCLS.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het programma ‘Sneller Beter', een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten.


Besparen
Een gezamenlijke inkoop en uitbesteding van logistiek levert ziekenhuizen een besparing van tientallen miljoenen euro's, zo blijkt uit het rapport ‘Supply Chain Management in de Gezondheidszorg'.
Overweegt u deze processen in handen van een gespecialiseerd bedrijf te geven?

Laat het ons weten via computable@bp.vnu.com met als onderwerp ‘kostenbesparing'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wellicht is het een aardig onderzoek om eens uit te zoeken hoeveel kiloton CO2 er bespaard kan worden als er met bewijsbaar veilige ICT-Systemen gewerkt gaat worden in Nederland en/of Europa, in plaats van de huidige bewijsbaar onveilige ICT-Systemen. Dit kan bijvoorbeeld het woonwerk verkeer verder terugdringen en de effictiviteit van de logistieke keten verder verbeteren.

Citaat uit uw artikel: "Ziekenhuizen kunnen gezamenlijk tientallen miljoenen euro's en de uitstoot van 2,7 kiloton CO2 besparen door hun processen 'inkoop' en 'logistiek' in handen te geven van een externe dienstverlener."

Bewijsbaar veilige ICT-Systemen, zijn bij uitstek geschikt om hierbij faciliterend te werken.

Een Research Prototype / Proof-of-Concept van een bewijsbaar veilig systeem voor klassieke vaste / mobiele infrastructuren is te vinden op de URL http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_0drrp6t

Bewijsbaar veilige hybride systemen zijn deze week wereldwijd voor het eerst commercieel gelanceerd. Op de URL http://www.tsr.ch/tsr/index.html?siteSect=212000# van de zwitserse televisie is dit te bekijken (het item: "Cryptographie: une socigenevoise deloppe un syste rolutionnaire").

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-19T10:34:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.