Pagerank-algoritme speurt naar ziekenhuisbacterie

Dit artikel delen:

Britse onderzoekers laten zich inspireren door Googles PageRank-algoritme om infectiehaarden in ziekenhuizen op te sporen. Het PageRank-algoritme werd door Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin ontwikkeld om internetpagina's te ordenen op belangrijkheid. De Britse onderzoekers denken echter dat een soortgelijk algoritme ook gebruikt kan worden om besmettingsroutes in kaart te brengen.

Een Britse onderzoeksgroep van de Bradford-universiteit wil een PageRank-achtig algoritme ontwikkelen om besmettingsroutes binnen ziekenhuizen in kaart te brengen. De onderzoekers verwachten dat infecties, bijvoorbeeld met de gevaarlijke MRSA-bacterie, aan de hand van zo'n algoritme eerder kunnen worden opgespoord en beter bestreden.

Volgens de onderzoekers is er nog relatief weinig bekend over de manier waarop infecties zich verspreiden binnen een ziekenhuis. Onderzoeker Simon Shepherd in het Britse tijdschrift New Scientist: "De belangrijkste manier is via handen, maar misschien zijn er andere 'wegen'. Die willen we traceren."

Lichtknopje

De onderzoekers willen een matrix bouwen die alle interacties beschrijft tussen mensen en objecten op een ziekenhuisafdeling. Die matrix moet onstaan door de normale dagelijkse routines nauwkeurig te observeren. Shepherd: "Natuurlijk komen verpleegsters in aanraking met patiënten en kunnen zo infecties verspreiden, maar ze raken bijvoorbeeld ook lichtknopjes aan en allerlei andere objecten." De onderzoekers willen een matrix bouwen waarin al deze mensen en objecten als knopen in een netwerk met elkaar verbonden zijn. Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om een softwaretool te bouwen waarmee afdelingshoofden zelf een analyse kunnen uitvoeren.
PageRank
Het PageRank-algoritme is ontwikkeld door Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin en wordt gebruikt om de zoekresultaten van de Google-zoekmachine te ordenen. Het algoritme bepaalt het belang van een webpagina onder andere aan de hand van het aantal webpagina's dat naar deze webpagina linkt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-07T17:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.