Rechtszaak Alert gaat pas in september verder

Dit artikel delen:

De zaak die het Portugese softwarebedrijf Alert tegen een aantal ziekenhuizen en een apotheek heeft aangespannen, gaat pas weer verder vanaf 11 september 2014. Dan organiseert de rechtbank Oost-Brabant een zogeheten comparitie, verspreid over vijf zittingsdagen. Alert stapte vorig jaar april naar de rechter en diende tegen de vijf instellingen een claim in van zeventig miljoen euro wegens contractbreuk en reputatieschade. Het betreft het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Tweesteden Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven, Atrium Medisch Centrum Parkstad en de Coöperatie Zanob (apotheken).

De Rechtbank Oost-Brabant gebruikt de comparitie ('het houden van een bijeenkomst) om inlichtingen over de zaak te vragen en te onderzoeken of partijen het toch op een meer punten met elkaars eens kunnen worden. Op de comparitie zal worden nagegaan hoe de verdere gang van de procedure moet zijn. Daarbij komt ook de mogelijkheid tot een schikking aan de orde, blijkt uit een recente uitspraak in deze bodemzaak.

Volgens Alert heeft de reputatie van het bedrijf schade opgelopen door de gevolgen van ongerechtvaardigde contractbeëindigingen door de zorginstellingen tijdens de invoering van het it-systeem van het bedrijf. De ziekenhuizen wilden de software van Alert gebruiken om medische fouten helpen te voorkomen en efficiënter te werken, maar invoering ervan kwam nooit van de grond.

Niet opzeggen

Twee ziekenhuizen - het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch en het Tweesteden Ziekenhuis uit Tilburg en Waalwijk - stapten in een eerder stadium dan Alert ook naar de rechter. Zij wilden weten of zij de overeenkomsten met Alert terecht eenzijdig hadden ontbonden en koersten aan op een schadevergoeding.

In beide gevallen oordeelde de rechter dat, ondanks dat het om moeizame projecten handelde, de samenwerking met Alert niet beëindigd had mogen worden. De ziekenhuizen konden onvoldoende duidelijk maken in welke concrete contractuele verplichtingen Alert tekort was geschoten. Er waren daarvoor te weinig harde afspraken tussen de partijen gemaakt, oordeelde de rechtbank, en de overeenkomst boden ook onvoldoende aanknopingspunten voor een schadevergoeding.

Planning zittingsdagen:

- 11 september 2014: Alert c.s. - Stichting Jeroen Bosch Ziekenhuis

- 18 september 2014: Alert c.s. - Stichting Tweesteden Ziekenhuis

- 25 september 2014: Alert c.s. - Stichting Ziekenhuis Bernhoven

- 2 oktober 2014: Alert c.s. - Stichting Atrium Medisch Centrum Parkstad

- 9 oktober 2014: Alert c.s. - Coöperatie Zanob u.a.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-16T18:13:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.