Hermans moet ICT-doorbraak in zorg forceren

Dit artikel delen:

Oud-voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen Dik Hermans is benoemd tot aanjager van het publiek-private project 'De zorg ontzorgd met ICT’. Hij komt op voor de grootschalige inzet van ict-oplossingen in de zorg. Hermans: 'Technisch is er van alles mogelijk om mensen te ondersteunen om langer zelfstandig te blijven functioneren. De uitdaging zit hem niet in de technologie, maar juist in de implementatie en opschaling van het gebruik van slimme ict-toepassingen.'

Hermans heeft tot doel om belemmeringen die de uitbreiding van ict in de zorg in de weg staan aan te pakken. Nu komt het nog maar zelden tot een breed geaccepteerd gebruik van ontwikkelde toepassingen doordat zorgverleners, ict-leveranciers, verzekeraars, patiënten, politici, wetenschappers enzovoorts niet op één lijn zitten.

De huidige voorzitter van ict-netwerkorganisatie Zorg&ICT en bestuurder van netwerkorganisatie VitValley wil een actieve rol spelen in het bepalen van de koers van het project en helpen bij het maken van strategische beslissingen. Ook gaat hij de doelstelling en resultaten onder de aandacht brengen bij alle belanghebbenden (cliënten, wetenschap, politiek en leveranciers).

Hermans: 'Mensen worden ouder en hebben een langere periode van hun leven zorg nodig. Hierdoor wordt de langdurige zorg in Nederland geconfronteerd met oplopende kosten. De inzet van innovatieve ict-oplossingen om de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, biedt zowel op maatschappelijk als bedrijfseconomisch gebied kansen.'

Economische Zaken

Om de belemmeringen die opschaling van innovatieve ict-oplossingen in de zorg in de weg staan te doorbreken is achthonderdduizend euro ter beschikking gesteld voor maximaal vijf projecten. Hermans: 'Op dit moment zijn er al veel kleinschalige (en meestal) lokale initiatieven waarbij ict-oplossingen worden ingezet die de zelfredzaamheid van ouderen ondersteunen. Het lukt echter niet om deze initiatieven zodanig te richten dat ze tot opschaling te komen. De belemmeringen vormen blijkbaar een zo grote drempel dat geen van de partijen in staat is om ze zelf te doorbreken.

Het gaat om projecten waarbij bewezen innovatieve ict-oplossingen ingezet worden om de zelfredzaamheid van ouderen en/of hun (in)formele zorgverleners te vergroten. Er wordt ondersteuning geboden aan (maximaal) vijf (regionale) samenwerkingsverbanden die de ambitie hebben om reeds in gebruik zijnde innovatieve ict-oplossingen op te schalen, maar hierbij tegen belemmeringen aanlopen. Het project moet uitgevoerd worden door een samenwerkingsverband waarin minimaal zijn vertegenwoordigd: cliëntorganisaties, zorgaanbieders, financiers (gemeenten, zorgverzekeraars) en ict-leveranciers. Geïnteresseerden kunnen tot 14 oktober 2014 een subsidieaanvraag indienen.

Het zogenoemde doorbraakproject 'De zorg ontzorgd met ICT’ is een samenwerking tussen het Ministerie van VWS, ZonMw, ECP (Platform voor de Informatiesamenleving) en het Ministerie van Economische Zaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Mensen worden ouder ... met oplopende kosten. De inzet van innovatieve ict-oplossingen ... als bedrijfseconomisch gebied kansen."

Kortom: de mensen worden ouder, dat kost te veel, laten we de zorg met ICT ondersteunen. Ik lees: zorg op afstand, geef al die oudjes een iPad en een knopje waarbij er een belletje overgaat bij de iPad van iemand die een (te) groot aantal mensen onder zijn/haar toezicht heeft en hopen maar dat er niet 2 mensen tegelijk op die knop drukken.

Handjes aan het bed worden lepels van een soort van vorkheftruck (op afstand bediend) en iedereen wordt blij.

Hier gaat mijnheer Hermans een paar zeer kwalijke maar klassieke fouten maken.

Ook hier is er namelijk weer de klassieker dat iemand iets in en met IT gaat doen waar die geen enkele affiniteit mee heeft. In dit geval zelfs dubbel. Dhr. Hermans heeft nooit aan een ziekenhuisbed gestaan om de handen uit de mouwen te steken en twee, hij heeft geen enkele affiniteit in en met IT.

- ICT ontzorgt NIET
IT technologie is iets dat niet ontzorgt natuurlijk. Toegegegeven worden er telkens meer en nieuwere toepassingen bedacht in en met IT, maar mijnheer Hermans heeft er duidelijk geen idee van dat IT alleen maar een ondersteunende rol speelt.

- Mensen worden ouder
Ja dat klopt. Maar er zit een beetje wat ratelslangen onder het gras. Zij worden niet alleen ouder maar blijven ook veel langer gezond. Het is maar een relatief kleine groep die aanspraak doet op de beschikbare gezondheidszorg, zeker niet alle ouderen.

Lopen hierdoor de kosten op? Ik ben geneigd gewoon te stellen dat impotentie en incompetentie top down debet hieraan is. Kijk en luister je immers goed, dan zie je een totaal ander beeld. Maar ja, stelling en cijfers moeten natuurlijk beleid staven. (Leugen en bedrog)

Mogelijkheden ter overpeinzing

- Video conferencing
Persoonlijk ben ik hier best wel een voorstander van. Laten mensen thuis maar een rechtstreeks lijntje hebben met huisartsen en wijkverpleegkundigen. Dat scheelt enorm. Men kan dit verlengen door een lijn met ziekenhuis en specialist mogelijk te maken.

- Eenvoudige technische inzet
Gezondheidszorg is en blijft natuurlijk gewoon mensenwerk. Ik het verre verleden mocht ik deel uit maken van de implementatie van het telefonische ECG plan. Hartpatiënten hadden een rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis die het ECG konden uitlezen. Het werkt prima.

- Basale metingen
Ook zuurstof opname, hartslag en bloeddruk meten zou eenvoudig thuis mogelijk kunnen worden gemaakt en bij de huisarts in het dossier van de patiënt worden toegevoegd. Techniek is er dus geen enkel probleem

- Controle medicijngebruik
Ook dat is zeer goed te monitoren en te volgen mbv ICT.

U kunt zich vast wel enkele andere mogelijkheden bedenken.

Waar zit hem dan het grote gevaar zult u denken? Dat kan ik u zo en eenvoudig uitleggen.

Incompetentie
Impotentie
Politiek
Commercie

Dit zijn de vier gemene delers die, individueel of icm elkaar, aan de basis staan van elke fuck up in en met IT. De reden dat gezondheidszorg idioot duur is....

Management, incompetentie, impotentie en commercie.

Zo eenvoudig is het mijn beste heer Hermans, Niets persoonlijks overigens. Want als ik namelijk verpleegkundigen en medische staf spreek over iets zeer eenvoudig als het inzetten van laptop of tablet op ronden, waar telkens het nodige aan blijkt te mankeren, en een grote IT dienst verlener die die kleine frustrerende problemen niet onder controle blijkt te krijgen, krijg ik daar een beetje kromme tenen van.

IT complexiteit
Als laatste, maak IT eens eenvoudig. Want gecompliceerd is zelden interessant. En ik weet in ieder geval dat ik mijnheer Hermans ergens aan het begin van mijn betoog, vast al ben kwijt geraakt.

Prettige weekend all...

@Numoquest: de spijker recht op de kop, applaus!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-29T14:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.