Ziekenhuis Elkerliek vernieuwt ICT voor ZIS/EPD

Dit artikel delen:

Als voorbereiding op het nieuwe geïntegreerde ziekenhuisinformatiesysteem (zis) en elektronisch patiëntendossier (epd), is het ziekenhuis Elkerliek uit Helmond bezig met een ict-vernieuwingsslag. Deze behelst onder andere de opzet van een nieuwe virtuele desktop, de inrichting van een tweede computerruimte en een vervanging van de opslagsystemen. Elkerliek heeft als zis/epd-oplossing gekozen voor Hix van Chipsoft. Die vervangt een mix van zelfgebouwde applicaties en toepassingen van derden.

'Doordat de afhankelijkheid van it in de primaire processen van het ziekenhuis in de komende jaren aanzienlijk toeneemt, kiest het ziekenhuis ervoor deze vernieuwingsacties nu in te zetten. Daarmee willen we de it-infrastructuur naar een hoger niveau tillen', zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. Elkerliek schafte afgelopen juni ook al nieuwe patiëntbewakingsapparatuur van Philips aan, die hospitaalbreed alle verschillende platformen vervangt.

De ict-vernieuwing is ook nodig vanwege de aanschaf van een nieuw zis/epd. Het Elkerliek Ziekenhuis, met vestigingen in Helmond en Deurne, oriënteerde zich de afgelopen jaren op een geïntegreerde oplossing. Na een marktverkenning kwam Hix van Chipsoft als de beste keuze naar voren. Die oplossing zal een keur aan verschillende zorgondersteunende applicaties vervangen; deels in eigen beheer ontwikkeld en deels aangeschaft.

Verbeterde processen

'De integratie van deze applicaties en het onderhoud ervan veroorzaakten een steeds zwaardere beheerlast. Daarom is het Elkerliek Ziekenhuis van deze strategie afgestapt en op de markt gaan zoeken naar meer integratie in de informatiehuishouding. Het Elkerliek beoogt met het invoeren van een nieuw zis/epd de eerste stap te zetten in een verbetering in de procesvoering, een betere interne samenwerking en een sterkere klant- en patiëntgerichte oriëntatie', aldus de zegsvrouw.

Het Helmondse ziekenhuis heeft vijfhonderd erkende bedden, circa tweeduizend medewerkers en honderddertig specialisten. Volgens programmamanager epd Merijn Mulders kan er met Hix, dat onder meer een ketendossier bevat, efficiënter gewerkt worden, bij een lagere registratiedruk. 'Daardoor zijn we op termijn in staat betere zorg te verlenen en extra service aan onze patiënten te kunnen bieden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan e-consulten en het zelf kunnen maken van afspraken.'

Investeren

Algemeen directeur Hans Mulder van Chipsoft verwacht dat de volledige implementatie van Hix ongeveer een jaar duurt. 'Het is voor ons een mooie opdracht en een teken dat we goed op weg zijn met onze nieuwste oplossing voor een zis/epd. Voor ziekenhuizen blijkt het niet handig om twee verschillende oplossingen te gebruiken als zis en epd. Daarom is er veel belangstelling voor ons geïntegreerd product.'

Volgens Mulder heeft Chipsoft de laatste jaren veel geïnvesteerd in Hix en begint zich dat uit te betalen. Inmiddels is een zestal ziekenhuizen bezig met de migratie ervan, deels bestaande, deels nieuwe klanten. 'Eind augustus is bijvoorbeeld bij Tergooi Ziekenhuis in Blaricum de klinische suite op Hix live gegaan en in november gaat naar verwachting het Waterland Ziekenhuis in Purmerend over van een SAP-oplossing naar de volledige suite van Hix.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-15T13:48:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.