Philips en Radboud ontwikkelen zorgoplossing

Universiteit en multinational koppelen wearable aan Salesforce-platform

Dit artikel delen:
longprobleem

Philips en UMC Radboud werken samen aan een prototype voor de behandeling van chronisch zieken. Het gaat om een wearable voor de begeleiding van Copd-patiënten (verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) De gegevens die een slimme pleister verzamelt worden gekoppeld aan een door Philips ontwikkelt cloudplatform voor digitale gezondheidszorg op basis van Salesforce.com. Vanaf 2015 zal Philips api's beschikbaar stellen voor ontwikkelaars die oplossingen willen ontwikkelen rond het zorgplatform van Philips.

Met de ontwikkeling van het systeem is een eerste stap gezet in een nieuw samenwerkingsverband tussen Philips en UMC Radboud rondom de toepassing van mobiele, digitale en cloudtechnologieën om de behandelresultaten, zorgcoördinatie en de zelfredzaamheid van patiënten gedurende hun hele zorgtraject te verbeteren. De organisaties presenteerden het systeem op Dreamforce 2014, de jaarlijkse conferentie van Salesforce.com in het Amerikaanse San Francisco, die ongeveer 140.000 bezoekers trekt.

Het systeem maakt gegevens die bij patiënten thuis worden geregistreerd beschikbaar voor de patiënt en zijn zorgverleners via het digitale gezondheidsplatform van Philips. Daarvoor worden twee klinische apps gebruikt die momenteel beschikbaar zijn op dit cloud-platform: eCarecompanion en eCarecoordinator. De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft onlangs toestemming verleend om beide applicaties op de markt te brengen.

Wanneer een Copd-patiënt het ziekenhuis verlaat krijgt deze een zorgpatch, ook wel slimme pleister genoemd, mee. Hiermee worden dag- en nacht-gegevens verzameld over de mate van fysieke (in)activiteit, de ademhalings, hartritme en variaties in de hartslag. De gegevens worden via de cloud naar het digitale gezondheidsplatform van Philips gezonden waar ze worden gedeeld met de desbetreffende zorgverleners binnen het Radboudumc, via de eCarecoordinator-applicatie, zodat een vollediger beeld van de aandoening bij een patiënt ontstaat. De patiënt zelf krijgt via een tablet-computer inzicht in zijn gezondheid via de eCarecompanion-app. Het systeem maakt het ook mogelijk voor de patiënt om via de app contact te hebben met zijn zorgverleners. Alle gegevens worden getoond ín het epd van Radboudumc.

'In tegenstelling tot andere draagbare connected oplossingen die recentelijk op de markt zijn gebracht, registreert dit prototype meer dan alleen gegevens over de gezondheid van mensen die verder geen medische klachten hebben', zegt Jeroen Tas, ceo Philips Healthcare Informatics, Solutions and Services. 'Wij laten hiermee zien dat een combinatie van zowel klinische als persoonlijke gezondheidsgegevens een krachtige oplossing vormt om chronisch zieken beter te kunnen begeleiden in het hele zorgtraject, van preventie en gezond leven tot diagnose, behandeling, herstel en thuiszorg.'

'Samen met Philips verkennen en ontwikkelen we een reeks aan hulpmiddelen waarmee patiënten actief kunnen bijdragen aan hun zorg, zoals bijvoorbeeld Hereismydata(tm), ons digitale platform voor patiënten om gegevens uit elektronische patiëntendossiers te verzamelen, maar ook draagbare consumententechnologie', aldus Lucien Engelen, directeur van het Reshape Center van Radboudumc. 'Door onze samenwerking met Philips en Salesforce.com ontstaat de schaal die nodig is voor een duurzame, veilige en robuuste zorgbenadering met een internationale dimensie en ambitie.'

Onderdeel van Philips' visie voor het digitale gezondheidsplatform is een pakket van open api's (Application Programming Interfaces) waarin samen met Salesforce.com wordt gewerkt. Ontwikkelaars kunnen deze gebruiken om innovatieve applicaties voor ziekenhuizen en zorgaanbieders te ontwikkelen. Deze 'Developers Toolkit' zal naar verwachting begin 2015 beschikbaar zijn.

Innovatief medisch centrum

Radboudumc wordt algemeen beschouwd als een van de meest innovatieve medische centra  in Europa op het gebied van digitale oplossingen ten behoeve van patiëntgerichte zorg. Het innovatiecentrum van het Radboudumc, onderdeel van het netwerk van het Singularity University's Exponential Medicine track in Silicon Valley, loopt vaak voorop als het gaat om samenbrengen van de nieuwste technologieën én de behoeften van patiënten met de wens zelfredzaam te zijn, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

COPD

Copd is een ernstige chronische longziekte die de de kwaliteit van leven van patiënten sterk beïnvloedt. In Nederland hebben ruim 320.000 mensen Copd. Daarnaast zijn er nog eens ongeveer driehonderdduizend mensen met een zeer hoog risico op deze ernstige longziekte, zonder dat zij dit zelf weten. Copd-zorg is lastig en vaak kostbaar, doordat veel patiënten door de progressieve aard van Copd uiteindelijk complexe behandelingen nodig hebben en regelmatig in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Een goede begeleiding van patiënten kan de kans op ziekenhuisopnamen verkleinen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Tegelijkertijd zijn steeds meer consumenten op zoek naar nieuwe manieren om zelf actief aan hun gezondheid te werken en gezonder en beter te leven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-14T09:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.