Erasmus MC en UMCG stoppen Siemens-EPD

Dit artikel delen:
Afblazen deal

Het Erasmus MC en het UMC Groningen hebben besloten de implementatie van de Siemens Suite, waaronder Soarian, te beëindigen. Soarian is het elektronisch patiëntendossier (epd) dat door Siemens Health Services is ontwikkeld.

Onder meer het feit dat Siemens Health Services in de zomer van vorig jaar is verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Cerner, heeft daarbij een rol gespeeld. De overname heeft bij de UMC’s tot onzekerheid geleid over de ontwikkeling van Soarian op lange termijn. Om te voorkomen dat investeringen worden gedaan die niet het gewenste resultaat opleveren, is besloten de implementatie vroegtijdig te beëindigen.

De raden van bestuur van Erasmus MC en UMC Groningen zijn gezamenlijk in het najaar van 2011 de Europese aanbesteding gestart voor een nieuw elektronisch patiëntendossier/ziekenhuisinformatiesysteem (zis). Of er ook in de toekomst tussen de UMC’s zal worden samengewerkt bij de bouw van een nieuw epd/zis, hangt af van de nieuw te kiezen strategieën. Beide UMC’s oriënteren zich de komende periode op de toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is dus nog steeds gerommel met EPD's en zorgverzekeraars nemen de wetgeving blijkbaar ook niet zo nauw.

http://platformburgerrechten.nl/2015/03/09/volgens-rouvoet-staan-zorgverzekeraars-boven-de-wet/

@Peter, het grootse probleem met privacy zit inderdaad in de manier waarop verzekeraars werken. Maar er zitten meerdere kanten aan deze casus. Werken met losse en deels verouderde EPD's is ook geen optie voor de patiënt qua privacy, kosten en kwaliteit van de service. Bovendien, de contacten tussen behandelaars en verzekeraars verlopen grotendeels via papieren formulieren.

Voor het Erasmus MC en UMCG is de verkoop van Siemens Health Services zuur. Ze zouden ca 50 miljoen aan dit project gaan besteden en zijn een groot deel daarvan kwijt. Het UMCG heeft met Siemens vorig jaar nog een vijftienjarig contract gesloten ter waarde van 135 miljoen euro en zouden strategische partners worden op het gebied van MRI-, PET-, en CT-scanners en big data. Er zou binnenkort ook een R&D vestiging komen op de campus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-09T17:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.