Robot Zora wint Zorginnovatie Start-up Award

Dit artikel delen:
Zorgrobot Zora wint Zorginnovatie Start-up Award

V.l.n.r.: Jurriaan van Rijswijk (voorzitter Games for Health Europe), Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT), Aad Koster (directeur ActiZ), Award-winnaar Zora en begeleider, Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg Rabobank Internationaal) en Jelle van der Weijde (domeinmanager Gezond Economic Board Utrecht) [Foto: Marcia Veenhuis – Economic Board Utrecht]

Zorgrobot Zora heeft tijdens de vakbeurzen Zorg & ICT 2015 en ZorgTotaal de Zorginnovatie Start-up Award in de wacht gesleept. Het liet in de finale negen andere start-ups in de zorg achter zich. In totaal waren er 21 inzendingen. Een vakjury nomineerde tien kanshebbers die tijdens de vakbeurzen op het Start-up Plein mochten staan en bepaalde de uiteindelijke winnaar.

Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie. ‘Zorginnovatie is noodzakelijk om houdbaarheid van goede zorg in de toekomst mogelijk te maken’, meent Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank Internationaal en jurylid bij de Zorginnovatie Start-up Award. Collega-jurylid Aad Koster, directeur van branchevereniging ActiZ, reikte de prijs aan Zora uit.

Zora is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld die rechtstreeks bij mensen wordt ingezet. Te denken valt dan aan bewoners van zorgcentra, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie. Zora heeft inmiddels 55 zusjes. De zorgrobot beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. De robot is slechts 57 centimeter, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving.

Volgens de jury leidt de inzet van Zora tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zij is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat om afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human robot-interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik.

Juryrapporten genomineerden

Abel - patiëntalarm
Technologie ten dienste van de wens van de gebruiker, innovatief en maatschappelijk relevant. Wij twijfelen aan het vernieuwende concept. Op zich niet zo vernieuwend, maar wel praktisch. Nieuwe doelgroepen aanboren voor alarmering (die nu een krimpende markt is) kan interessant worden. Mooi voorbeeld van technologische integratie voor een heel basaal probleem.

Easysteppers – invulling van traptreden
Technologie ten dienste van de wens van de gebruiker, stimuleert beweging, langer thuiswonen, bespaart daarmee kosten. Eenvoudig, simpel en prima toepassing. Briljant en eenvoudig, breed inzetbaar en prima oplossing in het gebied van langer zelfstandig thuis wonen. Te simpel voor woorden, de trap opnieuw uitgevonden.

Happi-Heart – app om hartfrequentie te verlagen
Maakt gebruik van bestaande technologie, geeft inzicht, werkt preventief. Zal ongetwijfeld schaalbaar zijn, maar is niet vernieuwend en we zien daar al meerdere vormen van in de markt. Een health lifestyle volhouden is de uitdaging van veel mensen. Inzichten vanuit de creatieve industrie kunnen helpen om mensen langdurig te engageren op hun eigen gezondheid. Daarbij gebruik maken van de smart phone of smart watch die dicht bij de persoon zelf aanwezig en blijft, is daarin uiterst zinvol. Bewustwording met behulp van spel.

JointFlow Walk – app om beweging vast te leggen
Maakt gebruik van bestaande middelen, helpt patiënten sneller vooruitgang te boeken en zou ook preventief kunnen worden ingezet om uitval te voorkomen. Leuk initiatief, maar vraag is of dit soort start-ups de gehele sector mee krijgen met deze toepassing. Een health lifestyle volhouden is de uitdaging van veel mensen. Inzichten vanuit de creatieve industrie kunnen helpen om mensen langdurig te engageren op hun eigen gezondheid. Daarbij gebruik maken van de smart phone of smart watch die dicht bij de persoon zelf aanwezig en blijft, is daarin uiterst zinvol. Low-tech oplossing voor een high-tech vraagstuk.

KlikIk – internet toegang voor mentaal beperkte patiënten
Internet is voor iedereen. KlikIk faciliteert dat op een veilige, simpele en betrouwbare manier zodat mensen met een verstandelijke beperking ook gebruik kunnen maken van internet. Zo krijgen ze ook toegang tot applied games die wellicht kunnen dienen als oefeningen. Sympathiek, maar vraag is in hoeverre het aan een behoefte voldoet. Iedereen mag en moet meedoen in de nieuwe e-wereld, dus ook geestelijk gehandicapten. Voorziet in een grote latente behoefte.

Medical Bed Side Simulation – training programma voor verpleegkundigen
Besparen, verhogen van efficiëntie, effectieve kennisoverdracht en uitbreidbaar naar andere trainingen. Goed dupliceerbaar, hands on en is een goede tooling voor het doel. De brug tussen theorie en praktijk slaan in een blended learning omgeving is de toekomst van veel professionele leertrajecten. Technologie die fouten van menselijk handelen zal verlagen.

Pillo – besturingssysteem voor computer games
Serious fun, versnelt doorlooptijd van revalidatie, bespaart daarmee kosten, kan overal worden gebruikt en niet gebonden aan praktijk. Bekend innovatief bedrijf, welke nu stappen moet gaan maken; vraag is, omdat het nog niet verder is, of er wel voldoende vraag naar is. Samen met controller innovatie (door kussen) en goede toepassing (games) kan deze innovatie van toegevoegde waarde zijn in de care en met name voor jonge kinderen en ouderen. De controller en interface re-invented. Menswaardige high-tech.

Quli – sociaal netwerk met integratie van elektronisch patiënten dossier
Kennis en informatie delen, gerichte zorg, samenwerking patiënt en zorgverlener. Niet passend voor deze prijs. Initiatief van meerdere grote spelers en vraag is hoe vernieuwend het is. Er zijn al veel zorgportalen gericht op zelfredzaamheid, eigen regie en preventie, Quli is daarmee breed inzetbaar en kan het verschil maken indien er een brede opschaling plaatsvindt. Bijzonder platform voor een bijzondere doelgroep. Heeft potentie om echt als 'leefdossier' te werken, voor een bredere populatie dan thans de doelgroep.

W+ Wondmonitor – app om wondverzorging te ondersteunen middels beeldopnames
Verhoogt efficiëntie en kwaliteit van de zorg en bespaart kosten. Maakt gebruik van bestaande middelen en is toepaspaar op andere zorggebieden. Relevante applicatie. Snelle toegang voor opslag tot vergelijk van foto’s van wonden, kan een belangrijke kwaliteitsimpuls betekenen voor de zorg in de thuis omgeving. Een onderschat en nagenoeg sluimerend probleem dat met technologie verbeterd kan worden.

Zora de Zorgrobot
Ontlasten van de zorgverlener, beter en sneller persoonlijkere zorg of hulp krijgen. Markt gevalideerd, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat hierbij om afleiding en fun in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human-robot interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik. Laat ouderen op een hele aaibare en ontspannen manier bewegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En wanneer krijgt deze robot de 'euthanasie' firmware upgrade?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-19T14:26:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.