iSoft Lorenzo moet veld ruimen in Nederland

CSC en EasyCare komen met nieuw EPD/ZIS

Zorg

CSC Nederland en EasyCare Healthcare gaan gezamenlijk een epd/zis verder ontwikkelen en implementeren, speciaal voor de Nederlandse zorgmarkt. De oplossing die de partijen vanaf vandaag, 4 december 2015, aanbieden, komt op de markt onder de naam CSC Care Solutions. Doordat CSC met een nieuwe epd/zis-oplossing op de Nederlandse zorgmarkt komt, moet hun meest recente oplossing iSoft Lorenzo het veld ruimen. Hun enige klant van dit system, ziekenhuis St. Jansdal uit Harderwijk, heeft inmiddels al voor een andere leverancier gekozen.

CSC Care Solutions omvat het elektronisch patiëntendossier (epd) van EasyCare Healthcare en uit het ziekenhuisinformatiesysteem (zis) van CSC zijn de modules voor ziekenhuislogistiek en planning, closed-loop medicatiemanagement en financiële administratie en rapportage meegenomen. Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben met CSC Care Solutions de keuze voor een totale, geïntegreerde epd/zis-oplossing of voor modules die zij opnemen in hun bestaande ict-landschap. CSC Care Solutions is door het modulaire en open karakter van de oplossing geleidelijk te implementeren. Dit verlaagt de kosten van een implementatie en vermindert zowel de impact als de risico’s van een implementatie. CSC Care Solutions levert Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen een passende oplossing.

Registreren op tablet

EasyCare, het epd van softwareleverancier Easycare Healthcare, is ziekenhuisbreed in gebruik voor de dossiervoering van artsen en verpleegkundigen bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort. EasyCare is daarnaast het epd voor verschillende afdelingen bij Medisch Spectrum Twente en Gelre Ziekenhuizen, en bij One Stop Centrum voor huisartsendiagnostiek in Elst. Het is een epd dat in nauwe samenspraak met medisch specialisten en verpleegkundigen in Nederland is gemaakt en waarbinnen al meer dan veertig dossiers voor medische specialismen beschikbaar zijn. Het afgelopen jaar werden voor artsen en verpleegkundigen apps ontwikkeld die integreren met het EasyCare-epd. Dat maakt eenvoudig registreren op een tablet mogelijk.

Softwareleverancier en systeemintegrator CSC Nederland levert het zis-gedeelte van CSC Care Solutions. Dit deel van de totaaloplossing is opgebouwd uit modules die zijn gericht op integratie met andere systemen en op uitwisseling van gegevens. De open architectuur van de oplossing zorgt er voor dat er snel op nieuwe technologische ontwikkelingen en op de vraag vanuit ziekenhuizen en patiënten kan worden ingespeeld. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen op het gebied van e-health en robotica, die eenvoudig met het epd en zis te integreren zijn.

CSC leidend in geheel

De samenwerking die CSC Nederland en EasyCare Healthcare met elkaar aangaan, is voor onbepaalde tijd. CSC is als hoofdaannemer leidend in het geheel en neemt de hosting voor zijn rekening. Daarnaast lopen de contracten via CSC, waardoor er gekozen is voor een naam voor het epd/zis die gelieerd is aan de bovenliggende partij in het geheel.

Met iSoft Lorenzo had CSC al een epd/zis op de markt, maar dat marktaandeel slonk en CSC had alleen nog het St. Jansdal als klant hiervoor. Dit ziekenhuis besloot al eerder om naar een andere leverancier over te stappen. Overigens doet iSoft Lorenzo het wel goed in andere delen van de wereld, vooral in het Verenigd Koninkrijk doet dit systeem het goed. Dit epd/zis stopt dan ook alleen in Nederland. Ook voert CSC nog een ander epd-zis in Nederland, de voorloper van iSoft Lorenzo. De ziekenhuizen die hier nog gebruik van maken wordt aangeboden om te migreren naar CSC Care Solutions.

Nieuwe wet- en regelgeving

‘Ziekenhuizen zoeken naar een epd/zis-oplossing die passend is voor hun situatie’, zegt Marco den Heijer, Healthcare Director Netherlands bij CSC. ‘Ze vragen om een oplossing waarbij artsen en bestuurders zelf de regie over de implementatie en over de ict houden en waarbij ze modules kunnen aanschakelen zodra het ziekenhuis daar klaar voor is. Het merendeel van de functionaliteit die nodig is voor Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen bieden wij al. Zo staan onze modules voor financiële administratie en rapportage er bekend om dat zij voorop lopen in de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving. Dat geeft ziekenhuizen continuïteit. Het partnership met EasyCare betekent dat we nu ook op epd-gebied ziekenhuizen een bewezen oplossing kunnen bieden.’

Volgens Den Heijer is CSC Care Solutions in zijn totaliteit onderscheidend doordat de oplossing open van architectuur is, een geleidelijke implementatie mogelijk maakt, en beschikbaar is vanuit het SaaS-leveringsmodel. ‘Deze kenmerken zorgen voor grote flexibiliteit, een lage total cost of ownership en een kortere terugverdientijd dan nu in de markt gebruikelijk is.’

Implementatiekracht

‘CSC en EasyCare Healthcare versterken elkaar’, meent Sebes Zevenhuizen, commercieel directeur bij EasyCare Healthcare. ‘De kracht van het EasyCare-epd is dat het rijk is aan medische dossiers, snel inzetbaar en ook snel aanpasbaar. Zo is de inrichting van EasyCare in de regel gemakkelijk naar wens van de specialist te wijzigen door een applicatiebeheerder. En voor eindgebruikers is het een epd dat snel en gemakkelijk te leren valt, met een korte training in de praktijk. Bovendien kunnen artsen en verpleegkundigen met de EasyCare-apps eenvoudig op een tablet registreren. Samen met CSC bieden we ziekenhuizen nu een volledige epd/zis-oplossing, met daarbij veel implementatiekracht en een extra set aan aanvullende ict-expertise vanuit CSC.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-04T09:11:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.