Nictiz vormt database ICT-standaarden in zorg

Zorg & ICT 2016

Dit artikel delen:
Arts

Nictiz, het expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth, komt met een sub-website waar een overzicht van alle ict-standaarden in de zorg wordt getoond. De ruim honderd ict-standaarden zijn doorzoekbaar en met elkaar te vergelijken. Dit moet onder meer zorgprofessionals en ict-consultants helpen om de juiste ict-standaard te kiezen.

Het informatieberaad, het hoogste bestuurlijk overlegorgaan over informatievoorziening in de zorg, vroeg Nictiz om een overzicht te creëren van het standaardenlandschap in de zorg. Dit om een beter in- en overzicht in het standaardenlandschap te realiseren. Nictiz heeft hiervoor een sub-site ontwikkeld, waar ruim honderd standaarden staan beschreven.

Per standaard worden belangrijke kenmerken weergegeven, zoals doel, doelgroep, implementatiestatus en een link naar de organisatie die de betreffende standaarden beheert. De beheerorganisaties hebben meegewerkt de informatie te controleren op juistheid en volledigheid. De tool helpt via filters en een zoekfunctie om de ict-standaarden te vinden. Elke standaard is in het overzicht aanklikbaar om de volledige informatie van de standaard te lezen. Daarnaast is het mogelijk standaarden met elkaar te vergelijken.

Relevante gids

Deze sub-site van de Nictiz beoogt hiermee een relevante gids te zijn voor zorgprofessionals, ict-consultants, beleidsmakers en softwareleveranciers bij het kiezen van de juiste standaard en het juist toepassen daarvan. De initiatiefnemers van de tool menen dat een zeer brede doelgroep die ‘iets’ wil of moet met een standaard hiermee is geholpen.

Herko Coomans, coördinator regiebureau informatievoorziening van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: ‘Het standaardenlandschap is een essentieel onderdeel van het duurzame Informatiestelsel voor de zorg. De tool van Nictiz biedt een waardevol overzicht van de gangbare standaarden en waar die toegepast kunnen worden. Samen met de leden van het Informatieberaad werken we aan vrijwillige maar niet vrijblijvende adoptie van standaarden.’

Zorg en ICT

Nictiz is tijdens de beurs Zorg en ICT te vinden op standnummer 01.B150. De ict-beurs vindt plaats van 5 tot en met 7 april 2016 in de Jaarbeurs. Registreer nu nog voor gratis toegang tot de beurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-05T11:10:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.