Slingeland start met Fujitsu sensorproject patiënt

medische afspraak

Het Slingeland Ziekenhuis uit Doetinchem en het Japanse bedrijf Fujitsu ondertekenen een overeenkomst om het project ‘Sensing Clinic’ gezamenlijk op te starten. Sensing Clinic zet zogenaamde sensortechnologie in om vitale functies, zoals bloeddruk, hartritme en slaapritme, en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te kunnen monitoren.

Tijdens de eerste fase van het project worden slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen ingezet in de kliniek. De verpleegkundige zal hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt. Nu krijgt een verpleegkundige een piepermelding bij een hulpvraag, maar de situatie van de patiënt wordt pas duidelijk als de zorgverlener bij het bed staat.

Met de toepassing van de innovatieve sensoren kan de verpleegkundige straks op een smartphone de situatie van de patiënt al op afstand zien en daar gerichter op inspelen. Daarnaast biedt de technologie artsen een overzicht van waardevolle informatie over de patiënt zodat medische beslissingen beter kunnen worden onderbouwd.

Delier

Verder worden patiënten op de verpleegafdelingen minder belast met zorgverleners aan het bed die metingen verrichten en wordt het aantal machines en draden gereduceerd, dat met de patiënt verbonden is, luidt de verwachting. Bovendien is de verzamelde informatie in duidelijke overzichten terug te koppelen naar de patiënt. Deze toepassing ‘Leefstijl begeleiding’ is ontwikkeld door Vitalinq.

De eerste toetsingsfase met deelnemende patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. Fase 2 start daarna waarin CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier (verwardheid) worden gemonitord door toepassing van bewegingssensoren.

Zorgconcept

Deze co-innovatie en de implementatie van de sensortechnologie komt voort uit het zogeheten Field lab 2e lijnszorg dat is opgezet door de provincie Gelderland, Health-Valley en Oost NV om de samenwerking te vergroten tussen bedrijfsleven en de zorg. Het doel is om zorgconcepten en producten te toetsen, zodat patiënten in de regio Oost-Gelderland sneller toegang krijgen tot succesvolle innovaties.

De uitvoering van Sensing Clinic is een samenwerking tussen Fujitsu Next Generation Healthcare Innovation Center, Fujitsu Ierland, Fujitsu Nederland, Vitalinq en het Slingeland Ziekenhuis. Zorgverleners werken zij aan zij met technici als sensor-specialisten en data-analisten. Ook studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) haken aan om praktijkervaring met innovatietrajecten op te doen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Kan de verpleegkundige straks op een smartphone de situatie van de patiënt al op afstand zien"
"Bovendien is de verzamelde informatie in duidelijke overzichten terug te koppelen naar de patiënt".
Dan bekruipt mij het gevoel dat er persoonlijke gegevens ergens op een (cloud-) server (in verweggistan ?) komen te staan... En wat als die smartphone niet in het ziekenhuis is... en/of niet (meer) in handen van de verpleegkundige ?
Het heeft natuurlijk z'n voordelen als die verpleegkundige al van thuis kan zien wat hem/haar op het werk te wachten staat maar of de patiënt daarop zit te wachten vraag ik mij af.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-30T18:20:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.