Alert moet JBZ paar miljoen euro betalen

Dit artikel delen:

Het Portugese softwarebedrijf Alert moet een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro plus rente betalen aan het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) in 's-Hertogenbosch. Dat heeft het gerechtshof bepaald. De schadevergoeding is het gevolg van de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst tussen JBZ en het bedrijf. Die ontbinding was terecht, zo oordeelde het hof al op 17 februari 2015. Naast de schadevergoeding moet Alert ook een bedrag van ruim één miljoen euro terugbetalen dat het eerder ten onrechte had ontvangen.

Het ziekenhuis was in 2008 met het softwarebedrijf in zee gegaan voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier en een systeem voor alle zorgprocessen. Bij het sluiten van de overeenkomst maakten beide partijen een planning voor de aanpassing van het systeem aan de Nederlandse zorgmarkt en aan de specifieke eisen en wensen van het ziekenhuis. Maar volgens JBZ schoot het bedrijf in de uitvoering ernstig tekort in de gemaakte afspraken en haalde het de deadlines niet. Ook voldeed de geleverde software niet. 

Omdat Alert in de ogen van JBZ niet volgens de afspraken presteerde verbrak het ziekenhuis in 2011 de samenwerking en stapte naar de civiele rechter. Die stelde JBZ in eerste instantie grotendeels in het ongelijk.

In hoger beroep bepaalde het hof dat de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst wel terecht was. Na deze uitspraak mochten beide partijen zich uitlaten over de hoogte van de schade. JBZ eiste een vergoeding van anderhalf miljoen euro. Het hof in Den Bosch stemt hiermee vandaag mee in. Het ziekenhuis moest namelijk gedurende vijf jaar oude systemen in stand houden. De extra personeelskosten die daarmee gepaard gingen, schat het hof op tenminste anderhalf miljoen euro.

Andere zaken

Alert is nog verwikkeld in een aantal andere rechtszaken. Er loopt bijvoorbeeld nog een appèl van het Twee Steden Ziekenhuis dat net als JBZ door de civiele rechter in het ongelijk werd gesteld over het eenzijdig ontbinden van het contract.

Naast JBZ en het Twee Steden Ziekenhuis waren er nog drie andere zorginstellingen betrokken bij het aantrekken van het Portugese softwarebedrijf voor nieuw te ontwikkelen zorgsystemen: de ziekenhuizen Atrium MC uit Heerlen en Bernhoven uit Oss en Veghel en de apothekerscoöperatie Zanob. Ook die partijen eisen schadeloosstelling.

Inmiddels is in ieder geval duidelijk geworden dat Atrium MC recht heeft op een schadeloosstelling, maar Zanob niet. De rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat de apothekersorganisatie de overeenkomst met het softwarebedrijf te snel had ontbonden. Daarom heeft Alert recht op schadevergoeding. Alert mag in het vervolg van deze zaak de hoogte van die schade opgeven.

Alert op zijn beurt stapte ook naar de rechter en eist financiële genoegdoening van zijn opdrachtgevers wegens contractbreuk en reputatieschade.  De rechtbank heeft nog niet geoordeeld of de ziekenhuizen en de apotheek gezamenlijk onrechtmatig hebben gehandeld ten opzichte van Alert. Daarvoor moet er eerst een uitspraak komen in het hoger beroep dat Twee Steden Ziekenhuis heeft aangespannen. Deze zaak gaat volgende maand weer verder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een interessante uitspraak. De rechter geeft aan dat niet alleen directe schade veroorzaakt door een leverancier geclaimd mag worden, maar ook gevolgschade ondanks een door mij vermoede vrijwaringsclausule.

Vreemd is dat Alert financiële genoegdoening eist van zijn opdrachtgevers wegens reputatieschade. Dat laatste lijkt me door hen zelf veroorzaakt te zijn, door te falen bij zoveel opdrachtgevers.

Een ander punt dat genoemd moet worden is dat Alert meer bedreven lijkt in het voeren van processen dan de gezondheidsinstanties. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen.

Ik ben benieuwd wat dit betekent voor de zaak Capgemini - Equihold.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-09T13:04:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.