VUmc start big data-onderzoek bloedvergiftiging

Dit artikel delen:
Onderzoek security

VUmc start een groot onderzoek om de behandeling van intensive care patiënten met bloedvergiftiging te verbeteren. Om voor hen de optimale dosering antibiotica te bepalen wordt direct aan het bed van de patiënt een grote hoeveelheid geanonimiseerde data uit het elektronisch patiëntendossier geanalyseerd. Deze big data-aanpak moet leiden tot een daling van het aantal sterfgevallen en sneller herstel.

Wekelijks belanden driehonderd Nederlanders met een ernstige bloedvergiftiging op de intensive care (IC). Honderd opnames hebben een dodelijke afloop. Antibiotica zijn hier levensreddend. Maar het bepalen van de juiste dosis is lastig omdat ernstig zieke patiënten anders op medicijnen reageren dan onder normale omstandigheden.  

Voor het project ‘Right Dose, Right Now’ ontwikkelden VUmc-onderzoekers software die voor elke individuele patiënt op elk moment de optimale dosis antibiotica aangeeft. Het elektronisch patiëntendossier met de gegevens van alle IC-patiënten levert hiervoor de informatie.

‘Intensivisten, de medisch specialisten op de IC, vertrouwen nog altijd op standaarddoseringen voor antibiotica. Maar die zijn veelal gebaseerd op gegevens van vrijwilligers of niet ernstig zieke patiënten. Dat is eigenlijk heel verbazingwekkend’, zegt intensivist en onderzoeksleider Paul Elbers. ‘Ik pleit voor de inzet van informatie vanuit het elektronische informatiesysteem met miljoenen gegevens van honderden IC-patiënten. Wij kunnen met behulp van deze gegevens de optimale dosering bepalen.’

Hogere sterfte terugdringen

Door in een vroeg stadium de juiste dosis antibiotica toe te dienen, kan de hoge sterfte bij bloedvergiftiging worden teruggedrongen. Tevens verwachten de onderzoekers een kortere verblijfsduur van patiënten op de IC en een vermindering van het aantal complicaties. Zo kan er jaarlijks fors worden bespaard. Ook kan het toedienen van de juiste dosis antibiotica resistentie van bacteriën tegengaan, denkt het VUmc.

Het project ‘Right Dose Right Now’ werkt samen met het OLVG, AMC en onderzoeksgroepen uit België, Canada en Australië. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het programma ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’ van ZonMw. Deze bijdrage maakt de aanstelling van twee promovendi mogelijk.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik adviseer om ook naar het 30 minuten protocol en bewaarprotocol van bloed te kijken. Door te lang bloed te laten liggen voor transfusie, treedt er bacteriegroei op

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-31T13:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.