105 miljoen euro voor inzage patiëntendossiers

Dit artikel delen:
Arts met stethoscoop

Minister Edith Schippers (VWS) trekt de komende drie jaar 105 miljoen euro uit om de inzage van patiënten in hun dossiers te verbeteren. Met het geld kunnen ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig met de patiënt uitwisselen. Een belangrijke voorwaarde voor ziekenhuizen om in aanmerking te komen voor een bijdrage is dat zij daadwerkelijk resultaat halen. Vanaf 2018 moeten ze alle patiënten digitaal inzage bieden in de gegevens en per 2020 moet dat gestandaardiseerd gebeuren.

Het bedrag wordt genoemd in een kamerbrief over een voortgangsrapportage e-health en zorgvernieuwing. Met het geld dat Schippers beschikbaar stelt kunnen ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig met de patiënt uitwisselen.

'Inzage in de eigen gegevens kan bijvoorbeeld van belang zijn om thuis met een familielid nog eens rustig terug te lezen wat de diagnose was en welke behandelopties er zijn. Maar het kan ook helpen om te zien welke arts nou precies welk medicijn had voorgeschreven', schrijft het ministerie.

Volgens VWS is het gestandaardiseerd opslaan en digitaal delen van informatie tussen het ziekenhuis en de patiënt een belangrijke stap om de zorg klaar te maken voor de toekomst. 'De patiënt kan de gegevens daardoor ook echt actief gebruiken, bijvoorbeeld door bloedsuikerwaardes bij te houden in een zelfzorgapp en deze makkelijk te delen met een andere zorgverlener. Zo verbetert de behandeling, en leidt het uiteindelijk tot een vermindering van administratieve lasten voor zorgverleners', aldus de minister in een toelichting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wij zijn natuurlijk reuze benieuwd of dat bedrag voldoende gaat zijn en of de veiligheid van die data niet in het geding gaat komen. Het enige wat hier kan worden bedacht is dat het DigiD leidend kan gaan worden en dat er dus weer een koppeling bij zou kunnen gaan komen tussen geprivatiseerde partijen die veil door de overheid worden gefaciliteerd.

We zien een dergelijke ongewenst element ook al optreden tussen geprivatiseerde verzekeringsmaatschappijen die in overheids data mogen kijken om te concluderen of zij iemand al of niet verplicht moeten verzekeren. Is iemand, om welke reden dan ook, niet geregistreerd in het GBA, wat op gaat voor enige tienduizenden inwoners van Nederland, dan worden die dus ook niet meer verzekerd. Dit voorbeeld even ter illustratie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-11T09:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.