Bernhoven gaat over op EPD van Nexus

Ziekenhuis nog steeds verwikkeld in mislukte implementatie Alert

Dit artikel delen:

Ziekenhuis Bernhoven uit de regio Oss-Uden-Veghel heeft het elektronisch patiëntendossier van leverancier Nexus ingevoerd op zijn klinische afdelingen. Het ziekenhuis maakt al sinds de intrek in de nieuwbouw in 2013 gebruik van het epd-systeem op de polikliniek. Dokters en verpleegkundigen werken nu volledig digitaal. Het ziekenhuis koos voor Nexus nadat een eerdere implementatie van een epd van leverancier Alert mislukte.

Bernhoven heeft de ambitie om naar een volledig papierloze medische omgeving te gaan. Het ziekenhuis noemt de ingebruikname van het epd een belangrijke stap in het realiseren van deze ambitie. De instelling wil uiteindelijk het hoogste niveau van het Electronic Medical Record Adoption Model (Emram) behalen.

Naast de inrichting van de systemen is veel aandacht besteed aan de inrichting van de werkprocessen. Met name de veranderingen voor de verpleegafdelingen, zoals het proces rond visitelopen, waren behoorlijk ingrijpend. Nexus heeft daarom voorafgaand aan de livegang honderden eindgebruikers/verpleegkundigen opgeleid, om zo een zo breed mogelijk draagvlak te creëren. Volgens Mary van der Torre, projectmanager Nexus Nederland, was ‘dit één van de best verlopen livegangen van Nexus.’

Mislukte invoering Alert

Goed nieuws dus voor Bernhoven, dat eerder te maken had met een compleet mislukte epd-invoering. Het ziekenhuis stuurde in februari 2010 een persbericht uit over het startsein voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier Alert van de gelijknamige Portugese leverancier. Het zou het eerste ziekenhuis in Nederland zijn dat met dit systeem zou gaan werken. Doel was het in de toekomst papiervrij maken van het ziekenhuis.

De implementatie mislukte volledig, net als bij een paar andere ziekenhuizen en een apothekersinstelling waarmee Bernhoven optrok. Het gehakketak daarover leidt tot op de dag vandaag nog steeds tot rechtszaken. De ziekenhuizen eisen schadevergoeding, terwijl Alert op zijn beurt schadeloos gesteld wil worden voor de contractontbindingen die volgden op het spaak lopen van de projecten. De rechtbank heeft inmiddels besloten dat het ziekenhuis het contract met Alert mocht ontbinden, maar biedt de Portugese leverancier nog wel de mogelijkheid hierop te reageren.

Nexus

Nexus is een leverancier van epd- en informatiesystemen voor ziekenhuizen en GGZ-instellingen. Het Duitse bedrijf is in Nederland gevestigd in Nieuwegein. Nexus Nederland was jarenlang actief onder de naam McKesson Nederland om daarna herdoopt te worden in Qucare. In 2014 werd Qucare overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Symphony Technology Group. Die verkocht het bedrijf begin 2015 door aan de Duitse zorgautomatiseerder Nexus AG.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-08T10:28:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.