Computable debatteert over privacy in de zorg

Maria Genova behandelt schokkende cases uit praktijk

Dit artikel delen:
Maria Genova

Maria Genova

De redactie van Computable organiseert woensdag 15 maart tijdens vakbeurs Zorg & ICT 2017 in de Utrechtse Jaarbeurs een debat over privacy in de zorg. De discussie richt zich op de beveiliging van patiëntgegevens. Hoofdredacteur Sander Hulsman gaat samen met journalist en schrijver Maria Genova het gesprek met vijf experts uit de markt aan. Om het debat van munitie te voorzien, neemt Genova verschillende cases mee die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomt.

Genova geeft maandelijks ongeveer vijftien privacylezingen in zo’n beetje alle sectoren ‘en de situatie is vrijwel overal rampzalig’, meent zij. ‘Zeker in de zorg. Ik ben bij veel zorginstellingen geweest, waar ze schrokken van hun eigen onwetendheid, en ik van hoe slecht onze patiëntgegevens worden beschermd.’ Voor Genova reden om tijdens het debat een aantal praktijkvoorbeelden mee te nemen van privacyproblemen en gebrekkige beveiliging bij Nederlandse zorginstellingen.

Vijf experts

Deze cases zullen de discussieleiders voorleggen aan vijf experts uit de markt. Dat zijn Bastiaan Bakker, directeur business development Motiv, Maurice Drost, functioneel applicatiebeheerder EPD & ECD Consultancy, Ilham Ouajnan, legal counsel, legal consultant en privacy officer Cure4, Hans Reterink, managing consultant Berenschot en Herman van den Tempel, director healthcare Atos Nederland.

Vanuit hun rollen gaan zij in op de problematiek en reiken zij het publiek handvatten aan hoe de privacy van patiënten en cliënten te borgen. Aan bod komen zaken als het eigenaarschap van patiëntgegevens, het correctierecht van gegevens als arts/verzorgende maar ook de vraag wie nou wie toegang moet gegeven tot informatie: de patiënt aan de zorgverlener of de zorgverlener aan de patiënt?

Genova en Hulsman betrekken ook het publiek in het debat. Daarom roepen zij iedereen op die met privacy- en/of security-vraagstukken in de zorg bezig is om aan de sessie deel te nemen. Het debat vindt plaats op 15 maart 2017 van 10.00 tot 11.00 uur in Theater 5 van Zorg & ICT 2017. Registratie voor deze vakbeurs en sessie is gratis. Onder actieve deelnemers worden drie gesigneerde exemplaren van het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ weggeven. Schrijfster Maria Genova zal op basis van de inbreng van bezoekers bepalen wie dit zullen zijn.

Zorg & ICT 2017

Zorginstellingen moeten steeds meer vanuit de behoefte van de patiënt gaan denken. Met alle gevolgen van dien. Van sociale innovatie tot bedrijfsvoering en it. Op de vakbeurs Zorg & ICT 2017 staat dit jaar  het thema ’De patiënt als partner’ centraal. Laat u zich ook inspireren van 14 t/m 16 maart 2017? Zet Zorg & ICT 2017 in uw agenda. Ga voor meer informatie en het volledige programma naar www.zorg-en-ict.nl. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met alle berichten eerst over het EPD (Electronisch Patiënten Dossier), testen met patient gegevens en nu deze constatering blijf ik van mening dat iedereen die geen levensbedreigende ziekte heeft zich niet moet laten inschrijven. De lokale systemen bij zorgverleners zijn mogelijk nog slechter beveiligd.
Het is tevens onbegrijpelijk dat de overheid geen duidelijke regelgeving heeft en nauwelijks toezicht houdt over deze vorm van ICT.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-14T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.