OLVG biedt huisarts toegang tot radiologie-beeld

Dit artikel delen:
Ziekenhuis dokter mri scan onderzoek

OLVG in Amsterdam breidt het Epic-huisartsenportaal uit met radiologie-beelden, zoals röntgenfoto’s, echo’s of mri’s. Voorheen hadden huisartsen enkel inzicht in de radiologie-verslagen. Nu kunnen zij ook de beelden opvragen en gebruiken tijdens patiëntenconsulten. Hiervoor is een koppeling aangelegd tussen het huisartsenportaal (Epic) en het radiologie-systeem (Sectra).

Het Amsterdamse ziekenhuis, dat sinds 2015 is gefuseerd met het Sint Lucas Andreas ziekenhuis en sindsdien OLVG heet, gebruikt het huisartsenportaal van de Amerikaanse softwareleverancier Epic. Dat is een aanvullende module op het elektronisch patiëntendossier (epd) waarvan het ziekenhuis zich bedient. Voorheen hadden huisartsen in het huisartsenportaal alleen inzage in brieven en tekstuitslagen, zoals de radiologie-verslagen.

De huisartsen wilden ook toegang tot de radiologie-beelden. Dit om de patiënt van een heldere voorlichting te voorzien. Hiervoor is een koppeling aangelegd tussen het radiologie-systeem van het ziekenhuis, namelijk de oplossing van Sectra, en het huisartsportaal van Epic. Sectra is in 1987 opgericht in Zweden en actief als leverancier van medische software in vijftien landen, waaronder Nederland, waar het in Almere over een Benelux-kantoor beschikt.

Onno Gabel, hoofd informatisering bij OLVG, vertelt dat er nadrukkelijk is gekeken naar de veiligheid en privacy van deze koppeling. ‘We hebben onze software en infrastructuur beveiligd, zodat enkel huisartsen toegang krijgen tot de data van hun patiënten. We hebben hier geen additionele middelen voor geïmplementeerd.’

Het hoofd laat weten dat de koppeling voor radiologie-beelden uiterlijk in 2019 ook beschikbaar moet zijn voor patiënten. Daarnaast kijkt het ziekenhuis naar de mogelijkheid om videoconferencing voor huisartsen en patiënten te realiseren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-25T12:06:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.